Paul Manafort, Donald Trump tavalyi elnökválasztási kampányának egyik vezető menedzsere és üzlettársa, Rick Gates lehet az első két személy, akiket megvádolnak az elnökválasztás orosz befolyásolását vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller volt FBI-igazgató eljárása alapján - írta a Bloombeg egy az ügyhöz közelálló informátorra hivatkozva. Manafortot adóügyi és más vétségekkel vádolhatják meg - derül ki a kiszivárgó hírekből.

Megrázó információ

A vádak azt mutatják, hogy Mueller vizsgálata intenzívebbé válik a következő hetekben, hónapokban, és olyan eredményekkel járhat, amelyek veszélyesek lehetnek Donald Trump elnökre. Az eljárást folytató jogászok várhatóan nyomást gyakorolnak majd Manafortra és Gatesre, hogy működjenek együtt az ügyészséggel. A cél az lehet, hogy mindent kiszorítsanak belőlük, amit a Trump-kampányról tudnak.

Maga az elnök ismételten hangot adott annak a véleményének, hogy a Mueller-féle vizsgálat megalapozatlan. Szerinte az USA politikai történetének legnagyobb boszorkányüldözése folyik. Ugyanakkor a hét végén láthatóan megrengette a Fehér Házat a hír, hogy a különleges ügyész benyújtotta első kérelmeit a formális jogi eljárások megindítására az ügyészséghez.

A Trump-daminiszteráció tagjai a hét végén nem tudták kit tartóztathatnak le és hírek szerint az érintettek is váratlanul érte a hír. Az elnök azt követelte, hogy volt ellenfele, Hillary Clinton és a Demokrata Párt szerepét vizsgálják a kampány körüli ügyekben. A múlt héten ugyanis sajtóhírek jelentek meg arról, hogy az utóbbinak köze lehetett egy Trump korábbi oroszországi szereplésével kapcsolatos adatgyűjtésben.

Frissítés: lehet, hogy Trump az igazi célpont

A kiszivárogtatásnak megfelelően Paul Manafort ügyvédje társaságában megjelent az FBI irodájában, hogy meghallgassa, milyen vádakat emelhetnek ellene - tudósított a Business Insider. A 12 pontos gyanúsításban szerepel az Egyesült Államok elleni összeesküvés, a pénzmosásban való részvétel, a külföldi hatalom javára végzett, eltitkolt lobbitevékenység, a félrevezető jognyilatkozatok tétele, illetve külföldi bankügyletek és bankszámlák bejelentésének elmulasztása hét esetben. (A kampányfőnököt hétfőn házi őrizetbe helyezték.)

A Business Insider felhívja a figyelmet arra, hogy a New York Times tavalyi értesülése szerint Manafort 12,7 millió dollárt kapott azért, hogy tanácsokat adjon a korábbi oroszbarát ukrán elnöknek, Viktor Janukovicsnak és pártjának. Ezt a bevételt nem hozta a hatóságok tudtára. Az AP azt jelentette fél éve, hogy 2006 és 2009 között 10 milliót keresett azzal, hogy Oleg Deripaszka orosz milliárdosnak, Vlagyimir Putyin államfő szövetségesének lobbizott. Emellett állítólag fedőcégeket is üzemeltetett készpénzes ingatlanvásárlásokhoz. Ezeket az otthonokat később a nevére vette és nagy jelzáloghiteleket vett fel rájuk. Az utóbbi nem illegális, ám felveti a kérdést, kitől, mennyit kapott az elmúlt évtizedekben politikai tanácsadásért.

Manafort következetesen tagadja ezeket a vádakat. Ugyanakkor a Wall Street Journal a múlt héten írt arról, hogy a volt kampánymenedzserrel szemben pénzmosás ügyében indult új eljárás. Jogi szakértők az elmúlt napokban azon spekuláltak, hogy Mueller Manafort gyanúsításával már közvetlenül Donald Trumpot akarta-e megfricskázni?

Mit tehettek?

A 68 éves Manafort esetén két időszakra terjedhetett ki Mueller vizsgálata. Egyrészt azokra az orosz kapcsolataira, amelyek még a Trump-kampányhoz való csatlakozása, azaz a 2016 márciusa előtt időszakra nyúlnak vissza, másrészt a kampány alatti tevékenységére. Az előbbi talán legfontosabb mozzanata, hogy Manafort és Gates tanácsadóként részt vettek az egyik ukrán választáson egy oroszbarát párt oldalán.

Manafort a tavaly novemberben megválasztott elnök kampányát 2016 júniusa és augusztusa között vezette. Akkor kellett lemondania, amiikor az előbbi tanácsadói tevékenysége nyilvánosságra került.

Kampányfőnökként az elnök fiával, Donald Trump juniorral együtt részt vett a New York-i Trump-toronyban azon a beszélgetésen, amelyen egy orosz jogász saját állítása szerint Clintonra nézve lejárató információkkal kecsegtette őket. Manafort beszámolt erről a beszélgetésről a kampány orosz befolyásolását vizsgáló kongresszusi bizottságnak, mondván: semmi ilyesmi információt nem szereztek a jogásznőtől.

A nyitókép forrása: Getty Images, AFP