Nem számolják fel a nyugdíjrendszer második pillérét - idézte a Maszol Viorica Dancila miniszterelnök kijelentésétt -, ám az is kiderült, hogy jelentősen megváltoztathatják a kötelező magánnyugdíjpénztárak rendszerét. Lia Olguþa Vasilescu munkaügyi miniszter ugyanis arról beszélt, hogy bár nem államosítják a nyugdíjalapokat, de a második pillérhez való hozzájárulást választhatóvá teszik. A változtatást a miniszter szerint még nyáron bevezethetik.

Az ügy furcsasága, hogy a miniszterelnök azt mondta: valóban tárgyalnak a második pillér opcionálissá tételéről, de még nincs ezzel kapcsolatban konkrét módosítási javaslat. Nem láttam ezt a változtatást, tehát nem tudok részletekről beszámolni - jelentette ki.

Beszállt a vitába Klaus Iohannis államfő is. Rossz hír, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt át akarja alakítani a nyugdíjrendszer második pillérét - mondta emlékeztetve arra, hogy ez az intézkedés nem szerepel a kormányprogramban. Az elnök szerint a kormány újabb és újabb módszereket talál majd arra, hogy meggyőzze az embereket: mondjanak le a második pillérről. A szavazóknak tudniuk kellett volna erről a változtatási szándékról a választások előtt.

A fotó forrása: Daniel Mihaliescu/AFP