Az Omnipol cseh fegyvergyártó csoport egy új magyar partnerrel társulva hamarosan megszerezheti a katonai repülőgépeket gyártó Aero Vodochodyt, Csehország legnagyobb hadiipari vállalatát - vette át a Hospodarské noviny gazdasági napilap hírét a Radio Praha. Magyar részről a cseh sajtó szerint Orbán Viktor miniszterelnökhöz közelálló Szalay-Bobrovniczky Kristóf (volt londoni nagykövet, kaszinó- és vagyongyártó tulajdonos) venne részt az üzletben.

Az Aero Vodochody jelenlegi tulajdonosa, a cseh-szlovák Penta-csoport nem kívánta kommentálni a gazdasági lap értesülését. Az Aero Vodochodyt néhány hónappal azt követően alapították, hogy 1918-ban, az első világháború után megalakult a független Csehszlovákia. A vállalat összesen 11 ezer repülőgépet gyártott és ennek alapján jelenleg alkatrészt-utánpótlást és szervizszolgáltatásokat nyújt a a világ 60 országában.

Az Omnipol-csoport cseh és külföldi partnereknek kínál technológiai szolgáltatásokat a védelmi és a biztonsági ágazatban. Erősségük a felderítő rendszerek területe és az védelmi elektronika. A vállalat 80 éves múltra tekint vissza, miután 1934-ben alapították. A világ 60 országába exportálták termékeiket és NATO-partnerek.