Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brexit feltételeiről folytatott EU-brit tárgyalások holtpontra jutottak e heti fordulójukon és a londoni kormány csak abban bízhat, hogy az EU vezetői kimozdítják ebből a helyzetből az ügyet - kezdi összefoglalóját a Bloomberg. A gond az, hogy egyelőre nincs olyan ország a kontinentális Európában, amely segíteni akarna az Egyesült Királyságnak könnyen megemészteni azt, amit a britek maguk főztek ki maguknak.

Mit akart mondani?

Michel Barnier, az EU főtárgyalója (képünkön jobbra) David Davis brit brexitügyi miniszterrel együtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kellő politikai akarattal két hónapon belül előrehaladást érhetnének el.

Nagy-Britanniában egyes megfigyelők elegáns segélykérésként értelmezik ezt a megjegyzést, amellyel Barnier mandátumának megváltoztatását kéri az EU-tagállamok vezetőitől. Közelebbről azt, hogy a kilépés feltételei mellett az új brit-EU kereskedelmi megállapodásról is tárgyalhasson.

Más szakértők ennek éppen ellenkezőjét olvassák ki az elhangzottakból. Eszerint Barnier a brit kormányhoz szólt, arra kérve a londoni vezetést, hogy álljon elő az eddigiekhez képest valami jobb ajánlattal.

Egyelőre nem változik

Az EU 27 megmaradó tagállamának vezetője a jövő hét végén tart csúcsértekezletet. Bár az Egyesült Királyság abban bízott, hogy ezen dönthetnek a jövendő kereskedelmi megállapodásról szóló egyeztetés megkezdéséről is, ez nem látszik sanszosnak, sőt éppen ellenkezőleg: elegánsan fityiszt mutathatnak a briteknek.

Egyelőre nem változik a tagállamok egységes álláspontja, miszerint a másik félnek kell világossá tennie milyen brexitet akar, tisztázni kell ennek pénzügyi feltételeit (azaz azt, hogy mennyit fizetnek a britek korábbi kötelezettségvállalásaik fejében), és csak ezt követően lehet beszélni a jövőről.

Nem kap semmit

Theres May brit miniszterelnök politikai értelemben sérülékeny helyzetben van, a kormányzó konzervatívok leválthatják és egy nála elkötelezettebb kilépéspárti politikust ültethetnek a helyére. Ezzel azonban várhatóan nem tudnak nyomást gyakorolni az EU 27-ekre - tudta meg a Bloobmerg egy európai tisztviselőtől.

Az uniónak számos oka van arra, hogy ne adjon semmilyen engedményt Maynek. Először is nehezen lehetne megindokolni a határozott fellépést váró közvéleménynek, miért engednek máris a britek szorongatásából. Másodszor minden európai tagállam szereti a pénzt, amiből sosincs elég, így a brit befizetés kikényszerítésében nagy az egyetértés. Harmadszor Angela Merkel kancellárnak több fejfájást okoz mostanában az új kormánykoalíció összekovácsolása.

Mi lesz?

Változás majd a 2019. márciusi határidő közeledtével várható. Nagy-Britannia legfontosabb kereskedelmi partnerei (Dánia, Hollandia) akkor válhatnak nyitottabbá a jövendő kereskedelmi feltételek tisztására, mert enélkül nekik okozza a legnagyobb kárt a brexit. Egyelőre azonban ezek az országok is kitartanak az egységes fellépés mellett.

Nem igazán jó előjel azonban, hogy mindkét fél elkezdett vészforgatókönyvet készíteni arra az esetre, ha nem lenne megállapodás másfél év múlva és a szigetország kizuhanna az egységes piacról és a vámunióból. Ez azt jelentené, hogy a feleknek egyik napról a másikra kellene saját vámrendszert beindítani egymással szemben, illetve a briteknek a világ összes többi országával szemben is, amelyekkel addig a közös uniós szabályok szerint kereskedik.

(A nyitókép forrása: Thierry Charlier, AFP)