A szerdai lengyel lapok olyan meglepődve kommentálták a kormány átalakítását, mintha nem erről cikkeznének hónapok óta. Mateusz Morawiecki decemberi miniszterelnöki kinevezése óta nyilvánvaló volt, hogy januárban jön a kormányátalakítás, jó néhány név forgott a várhatóan leköszönő és a helyükre érkező politikusok listáján, a kormány szinte teljes cseréje azonban majd hogy nem sokkolta a közvéleményt.

A Puls Biznesu című lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányfő növelte a gazdasági tárcák számát, a Rzeczpospolita mély kormányrekonstrukcióról ír, a Nasz Dziennik kockázatos változtatásnak tartja a kiterjedt személycseréket, az újság szerint a legkonzervatívabb miniszterek vesztették el tárcáikat, amit követően a  kormánypárt szavazói között meglepetés és bizonytalanság uralkodik.

Mérsékelt fordulat?

A Gazeta Polska Codziennie (ennek a sajtóorgánumnak a klubjai szervezték annak idején Budapestre CÖF békemenetein résztvevő lengyel turistacsapatokat - a szerk.) azt írta, hogy a kormányban történt változás után Andrzej Duda államfő tűnt a legboldogabbnak. Ezzel arra célozhatott, hogy a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párttól függetlenedni akaró elnök fő ellenfele, Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter távozott a kabinetből.

A kormányban történt változtatásokkal a PiS minden ellenfele elégedett lehet - szögezi le a radikális jobboldali lap. A korábbi kormánypárt, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform vagy a liberális Nowoczesna (Modern) választói csakúgy, mint a környezetvédő aktivisták, illetve a hadsereg volt tisztjei és azok a katonai szakértők, akik bírálták a leváltott a szakminisztert.

Hatalmi játékok 1.

A Gazeta Wyborcza megállapítja, hogy Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország első számú vezetője azért büntette meg Macierewiczet, mert elkezdett függetlenedni tőle. Egyes sajtóinformációk szerint a védelmi miniszter elővágással élt: saját maga mondott le. A Rzeczpospolita tudni véli, hogy felajánlották neki a Szejm, a lengyel parlament elnöki posztját, de végül nem lett parlamenti elnök.

A Gazeta betekintést ad a szerda hajnalig tartó, villámgyors átalakítás kulisszatitkaiba. Eszerint a hadügyminiszter személyét illetően sok tényező játszott közre, hiszen Macierewicz hosszú ideje Kaczynski első számú bizalmasának számított. A szakértők úgy vélik, hogy a mentor azért egyezett bele a menesztésébe, mert egyrészt észrevette, hogy egyre népszerűbb a PiS kemény magja körében (favorizálta például a TV Republika és a Gazeta Polska).

Másrészt nem csupán az államfővel, de a belügyminiszterrel és másokkal is állandó vitái voltak a hírszerzésről és az elhárításról. Tevékenységével a Lengyelországgal meleg baráti kapcsolatokat ápoló USA képviselői sem voltak elégedettek.

Hatalmi játékok 2.

A Gazeta Prawna napilap azt írta első oldalán, hogy az új kabinet megerősítette az államfőt. A lap kommentátora szerint Andrzej Duda a hét elején még majdnem disszidensnek számított azzal, hogy óvatosan szembe szállt a PiS vezérkarával, ám most elégedett lehet, hogy megszabadult olyan kormánytagtól (főként Macierewicztől), akikkel megalázó vitákba keveredett.

Ez nem kormányátalakítás, még csak nem is frissítés, hanem valódi újrakezdés, hiszen az új miniszterelnök fejre állította elődje, Beata Szydlo kabinetjét - írta a Puls Biznesu gazdasági lap. Úgy néz ki, mindent elért, amit lehetett: a kormányából távoztak az ellentmondásos miniszterek (hadügyminiszteren túl például Witold Waszczykowski külügyminiszter. Olyanoktól szabadult meg, akik vagy nem voltak kompetensek, vagy politikai terhet jelentettek a Brüsszellel való megbeszéléseken.

Az államkassza kulcsa egyébként Teresa Czerwinskához került, aki fél éve miniszterhelyettesként dolgozik a pénzügyminisztériumban. Fontos feladatot kapott a 2018-as büdzsé előkészítésével. Minden bizonnyal elődje, az új miniszterelnök, Morawiecki politikájának folytatója lesz.

Hol volt a nagyfőnök?

A radikális átalakítást még pikánsabbá teszi - és kérdéseket vet fel a mögötte meghúzódó szándékokat illetően -, hogy Kaczynski nem vett részt az új miniszterek beiktatásán. Ez nem lehetett véletlen, az onet.pl újságírója, Kamil Dziubka szerint ennek szimbolikus jelentősége van, hiszen Szydlo kormányának eskütételén jelen volt. Szerinte Kaczynski távol maradása arra utal, hogy a kormány összetételét Morawiecki határozta meg.

Kazimierz Kik politológus professzor szerint más oka van a PiS-elnök távollétnek. A szakértő úgy véli Kaczynski nem akar ennek a kormánynak az arca lenni. Szerinte a PiS elnöke kiváló politikus és diplomata, világos, hogy nélküle nem jöhetett volna létre a kormány új összetételében megmutatkozó kompromisszum, de távolságot akar tartani az új hivatalos varsói vezetéstől.

Polgárháború

A Polgári Platform vezetője, Grzegorz Schetyna szerint Macierewicz visszahívása Duda egyetlen sikere - mondta a politikus a TOK FM rádióban.. Ez a változás egy a kormánypárton belüli polgárháború kezdetét jelenti, mert Macierewicz nem fog belenyugodni vereségébe. Úgy véli, hogy a kormány átalakítása nem fog új minőséget hozni a lengyel politikában - többen is rászolgáltak volna a kormányban, hogy leváltsák őket.

Az ellenzéki vezető ugyanakkor reméli, hogy az új külügyminiszternek, Jacek Czaputowicznek sikerül minél előbb megvalósítania terveit, miután ezek célja az Európai Unió és Lengyelország kapcsolatainak javítása.

Irány Brüsszel barátkozni

Morawieckit a kormányátalakítás sem tartotta vissza attól, hogy kedden Brüsszelbe utazzon munkavacsorára Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. A kormány átszabásának egyik célja is az lehetett, hogy a tiszta lapot nyissanak a feszültségekkel terhes lengyel-EU kapcsolatokban.

Ez a Politico tudósítása szerint csak hellyel közzel sikerült - a lengyel miniszterelnök várhatóan februárban újabb találkozó tart Junckerrel. Az EU-val szembeni legnagyobb vitában, az igazságügyi rendszer reformjában (amely a Varsó szavazati jogának felfüggesztését is eredményezhető 7. cikkely szerinti eljárás elindítását is eredményezte - a szerk.) nincs változás. A vacsora csak alkalmat adott a PiS-hez hű Morawieckinek, hogy elmagyarázza, Varsó miért nem tesz le erről a reformról.

A lengyel miniszterelnök a találkozó után megerősítette, hogy a klímaügyek, az energiapolitika, a digitális piac és a védelem területén Lengyelország kész az előrelépésre - a kormányban történt változások is ezt tükrözik.

Kilépnek az EU-ból?

Junckerrel szemben az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk volt lengyel kormányfő kemény hangnemet ütött meg. Tusk a Tygodnik Powszechnynak adott interjújában kijelentette: Lengyelország - és ez nemcsak Európának, de az EU-párti lengyeleknek is sokkoló - minden olyan dologgal szembe ment, ami fontos az uniónak. És ezt szándékosan tették!

Tusk úgy látja, a kormányzó PiS mélyen autokratikus, és amint Lengyelország nettó befizetővé válik, a kormánypárt kilépteti az EU-ból az országot. Szerinte Kaczynski filozófiája abban áll, hogy a hatalom áll a törvények felett és nem fordítva. A PiS elnöke nem tűr semmilyen korlátozást a hatalmában, ami a hasonló politikát követő Vlagyimir Putyin orosz államfő kezére játszik. Brüsszelben jelenleg csak reményeket - és nem bizalmat, ami szerinte már nem létezik - fűznek ahhoz, hogy Lengyelország az EU-ban marad - mondta az Európai Tanács elnöke.

A nyitókép forrása: Pixabay.com