Vlagyimir Putyin orosz államfő és Mohammed bin Szalman szaúd-arábiai koronaherceg külön találkozón egyeztet az olajpiaci kínálat szabályozásáról a június 22-ei OPEC-csúcstalálkozó előtt - adta hírül a CNBC. A világ két legnagyobb olajtermelőjének döntő befolyása van arra, hogyan folytassák a OPEC és a kartellen kívüli olajtermelők együttműködését a kitermelés szabályozásában. Az olajkínálat korlátozásával elérték, hogy a 40 dollár/hordós szintről 66-70 dollárra menjen fel a fekete arany ára.

Falkavezérek

Akármilyen színjátékot is produkálnak az olajtermelő országok, végül az oroszok és a szaúdiak döntik el, mi lesz - véli Helmina Croft az RBC bank árupiaci stratégája. Nem kényszeríthetik a többi OPEC-tagállamot, hogy kövessék őket, de annyival nagyobb az exportkapacitásuk náluk, hogy azt tesznek, amit akarnak. Ma már gyakorlatilag társvezetőként irányítják az OPEC-et - véli az elemző.

A jövő heti csúcs éles vitákat ígér, mivel Irak, Irán és Venezuela fenn akarja tartania kitermelés korlátozását, míg Szaúd-Arábia és Oroszország növelné, mert nem akarják, hogy a magas olajárnak köszönhetően betegre keressék magukat az amerikai olajpala-kitermelők, miközben ösztönzik a relatíve olcsóbbá váló alternatív energiák terjedését

Becslések szerint a felek közti alkudozás végeredménye a kínálat napi félmillió hordós növelése lehet szeptembertől, ám itt kissé bonyolultabbá válik a probléma, ugyanis Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek beérnék ennyivel, ám Oroszország többet, egymillió hordós többletet akar, mégpedig minél előbb.

Beszólt Trump is, beszóltak neki

Donald Trump, az Egyesült Államok garabonciás elnöke a napokban szükségét érezte annak, hogy megjegyezze: még mindig túl drága az észak-amerikai WTI kőolaj. A 66 dollár/hordós ár mögött már megint az OPEC áll (nemrégen még 72 dollárt kellett fizetni a WTI hordójáért) - írta twitterüzenetben rajongóinak. Edward Morse a Citigroup elemzője szerint fontos, hogy mind Washington, mind Moszkva nyomást gyakorol az olajár leszorítása érdekében.

Teheránban azonban már nem ilyen megértőket. Ott úgy látják, hogy az amerikai elnöknek nem kellene panaszkodnia a magas ár miatt, amikor nyomást gyakorol két OPEC-országra, Venezuelára és Iránra is, akadályozva olajexportjukat.

További bonyodalom

Még tovább árnyalja a képet, hogy Oroszországon belül sincs teljes egység a teendőket illetően. Az orosz vállalatok egyenesen a kitermeléskorlátozási egyezmény feladását akarják, hogy felpörgethessék tevékenységüket, mert az adózásuk a minél nagyobb árbevétel elérésére ösztönöz. Emellett vannak olyan új, kiaknázatlan olajmezőik, amelyeket szívesen bevonnának a termelésbe.

Morse szerint Putyin igyekszik erősíteni az újsütetű szaúdi-orosz szövetséget, miközben országa cégei panaszkodnak a kitermelési megállapodásra, ugyanis hiába emelte meg ez a fekete arany árát, ennek inkább a költségvetés látta a hasznát, mint az olajipar.

Az oroszok jelenleg kicsit több olajat visznek a piacra, mint amennyit a kitermeléskorlátozási megállapodásban vállaltak, míg a szaúdiak kicsit kevesebbet. Az előbbiek emellett kihagyták az egyezség betartását áttekintő miniszteri bizottság legutóbbi ülését. Kezd elegük lenni a megállapodásból - vélik szakértők.

A fotó forrása: Shutterstock