Nagyon jól kezdett a New York-i tőzsdén a román UiPath szoftverfejlesztő cég, ugyanis a bevezetése napján, április 21-én részvényeinek árfolyama 56 dollárról 69 dollárra nőtt - jelentette a Maszol. A nap folyamán volt, hogy 70 dollárt adtak egy UiPath-részvényért. A szoftverfejlesztő az első Romániában alapított cég, amelyet jegyeznek a New York-i tőzsdén.

„Hat évvel ezelőtt a vállalatunkat tíz ember alkotta, akik egy kis bukaresti lakásban dolgoztak” – mondta Daniel Dines, a cég alapítója, többségi tulajdonosa és vezérigazgatója. Az informatikus végzettségű üzletember a Forbes szerint a leggazdagabb román, vagyonát hatmilliárd dollárra becsülik.

Az UiPath 2005-ben jött létre, s míg 2016-ban hárommillió dollár volt az árbevételük, két évre rá elérték a 200 milliót. A vállalat olyan számítógépes programokat fejleszt, amelyek képesek elvégezni az ember helyett a mechanikus ismétlést feltételező munkát. A cég jelenleg 30 ország piacán van jelen, 7900 ügyfele van. Piaci értékét 37,7 milliárd dollárra becsülik.

Ügyfeleik közé tartozik a CIA, az USA haditengerészete, a McDonald's és a Duracell. Az UiPath időközben román-amerikai cég lett, a tulajdonosi köréhez ugyanis több befektetési alap és technológiai vállalat is csatlakozott, a székhelyét pedig Bukarestből áttette Pennsylvania államba. A vállalat árbevétele meghaladta a 600 millió dollárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!