Ha az EU tagállamai elfogadják az Európai Bizottság javaslatát, akkor 2017. március közepétől lehetővé teszik az uniós tagországoknak, hogy visszaküldjenek bevándorlókat Görögországba - tudósított a Reutres a bizottság sajtótájékoztatójától. Brüsszel abban bízik, hogy ezzel sikerül egy lépést tenni a szétzilált közös menekültpolitika helyreállítása felé.

Az unió szabályai szerint az az ország köteles kezelni a bevándorlók menekültkérelmét, amelynek területére lépve bejutottak az Európai Unióba. Ez a rend 2015-ben az óriási bevándorlási hullámban összeomlott, mivel a Görögországon át érkezett emberek anélkül siettek tovább a kontinens szíve felé, hogy regisztráltatták volna magukat és megkezdődött volna a velük kapcsolatos jogi eljárás.

Nem tudták megállítani

Az athéni hatóságok nem tudták megállítani az emberáradatot, mert a török-görög tengeri határt lehetetlen hermetikusan lezárni. Válaszul a problémára az ellenőrizhető szárazföldi határokkal rendelkező országok egymás után zárták le határaikat, részben időről időre feldarabolva a schengeni határmentes övezetet is.

Görögország megfelelő ideiglenes szállást és ellátást sem tudott biztosítani 2015-ben, ám a bizottság úgy látja, hogy ez a helyzet mára megváltozott: javult az ellátás és a regisztrációs rendszer is működik. Ezért azt javasolják, hogy akik jövő március után jutnak át ellenőrizetlenül Európa belsejébe, azokat az uniós országok visszaküldhessék a görögökhöz.

Ez tehát nem vonatkozik azokra, akik már bejutottak, és továbbra sem érinti majd a kísérő nélkül érkező gyermekeket. Ugyanakkor Brüsszel reményei szerint újabb visszatartó erőt jelent attól, hogy a menekültek embercsempészeket megfizetve próbálják elérni céljukat Európában.

Nagy tömeg

Az EU-török megállapodás ellenére, amely lehetővé teszi a Görögországba bejutott emberek visszatoloncolását Törökországba, 62 ezren rekedtek görög földön. Egy tavalyi uniós megállapodás szerint a Görögországba és Olaszországba érkezett 160 ezer menekültet szét kell osztani az EU-tagországok között, ám közülük eddig csak 8200-at sikerült elhelyezni.

Az egyezmény életbe lépése, azaz március óta napi 92-re csökkent a Törökországból a tengeren Görögországba érkező bevándorlók száma. Ez messze elmarad a többezres tavalyi adattól. Ugyanakkor Athén eddig kevesebb mint 1200 menekültet tudott visszaküldeni Törökországba.

A megállapodás részeként az EU vállalta, hogy hárommilliárd euróval segíti a törököknél rekedt szíriaiak ellátását. A bizottság jelentése szerint ebből eddig 677 milliót utaltak át Törökországnak. Az EU azt is megígérte, hogy lehetővé teszi a törökök vízummentes beutazását az EU-ba, azonban a bizottság szerint a török fél számos biztonsági feltételt nem teljesít ezzel kapcsolatban.