Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az utóbbi hónapokban meglehetősen stabil volt a belarusz rubel árfolyama, az orosz testvérvaluta válságának átterjedésétől tartó állampolgárok megrohanták a pénzváltókat - írta a Bloomberg. Emiatt a jegybank "ideiglenesen" 30 százalékos adót vetett ki minden, külföldi valutára való átváltási műveletre, mind az állampolgárok, mind a vállalatok esetében. Ez gyakorlatilag a hazai valuta 30 százalékos leértékelését jelenti mind a lakosság, mind a gazdaság szereplői számára.

Nagyon nagy a szigor

Emellett azonnal a jegybank bevezette azt is, amire Moszkvában még csak készülnek: kötelezte az exportáló cégeket keményvaluta-bevételük 50 százalékának az államnál történő beváltására. A likviditási műveletek kamatját 50 százalékra emelte, és utasította a bankokat, hogy február 1-ig szüneteltessék a helyi valutában történő hitelnyújtást.

A központi bank szerint az intézkedések célja elsősorban az oroszországi helyzetre reagálva megakadályozni "negatív tendenciák érvényesülését a belarusz pénzpiacokon és a hazai valutával kapcsolatban, ugyanakkor növelve a belarusz rubelben való betétek vonzerejét." Ez utóbbi érdekében kamatemelést jelentettek be, de anélkül, hogy annak mértékét közölték volna.

A belarusz valuta ezen a héten értékének 7,9 százalékát vesztette el a dollárral szemben. Ez a 30 százalékos pénzváltási adóval együtt komoly aggodalmakat kelt a lakosságban, amelynek emlékezetében még élénken él 2011, amikor - mint a BelTA hírügynökség megjegyezte - a belarusz rubel értékének 65 százalékát vesztette el.

Lukasenko: nincs ok az aggodalomra

Ennek ellenére Alekszandr Lukasenko elnök televíziós beszédben úgy nyilatkozott, hogy nincs ok az aggodalomra, az ország elég erős ahhoz, hogy a legnehezebb helyzettel is megküzdjön, és fél éven belül mindenképpen stabilizálódik a helyzet. Utasította azonban kormányát, hogy az orosz exportban - ami Belarusz teljes kivitelének több mint 42 százalékát teszi ki - ezután csak dollárt és eurót fogadjanak el. Szavai szerint nem viselhetik az orosz rubel értékvesztésének terhét. Az áruforgalom 92 százaléka orosz rubelben zajlik. Mindenesetre Lukasenko figyelmeztetett, hogy jövőre szigorú takarékossági intézkedéseket vezetnek be.

A rubel kizárása az üzleti kapcsolatokból Oroszországnak elsősorban elvi veszteséget jelent, mivel Vlagyimir Putyin évek óta, de különösen az utóbbi hónapokban a szankciókra válaszul minden külföldi szerződéskötésnél előnybe részesíti a rubelben vagy a helyi valutában (például jüanban) való elszámolást. Moszkva régi terve a dollár és az euró háttérbe szorítása, és a rubel nemzetközi tartalékvalutává tétele. Ezt eddig elsősorban az orosz valuta árfolyamának heves ingadozásai akadályozták, s a mostani válság hosszú évekre lehetetlenné teszi.

Gyorsan fogy a valuta

Pénteken a minszki pénzváltók egy része bezárt, mert elfogyott a valutájuk, s fogytán az atm-ek tartaléka is, zárva maradt a tőzsde - jelezte a Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap. Ennek ellenére a belarusz kormány képviselői mindenütt azt hangoztatják, hogy a hazai valuta nem fogja követni a mélybe az orosz rubelt. Alekszandr Zaborovszkij, a miniszterelnöki hivatal helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy kizárólag piaci eszközökkel védik meg a belarusz rubelt. Ennek némileg ellentmondani látszik a vállalatok exportbevételei felének állami "elkobzása".

Több minszki közgazdász is elkerülhetetlennek minősítette a haza valuta leértékelését, amit egy a diplomáciában igencsak szokatlan gesztussal sajtóértekezletén "provokációnak" minősített Alekszandr Szurikov orosz nagykövet. Véleménye szerint a rubel árfolyamzuhanása miatti "átmeneti veszteségekért" kárpótlást kaphatnak a belarusz cégek - idézte a BelTA.