Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton jelentette be, hogy tűzszünetben állapodott meg Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén - írja az MTI.

Az azeri külügyminisztérium vasárnap Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy örmény rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, amelyben heten meghaltak, 33-an megsebesültek.

A pénteken Moszkvában orosz közvetítéssel folytatott megbeszélésen a felek egyezséget kötöttek arról, hogy pénteken déltől humanitárius tűzszünet lép hatályba Hegyi-Karabah területén a hadifoglyok kicserélése és a harcok során elesett emberek holttestének átadása érdekében. A kitűzött határidő után nem sokkal a felek egymást kezdték el vádolni azzal, hogy megsértették a megállapodást.

Az azeri erők vasárnap este ismét csapást mértek az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah székhelyére, Sztyepanakertre - közölte az örmény miniszterelnökség MTI által idézett sajtószolgálata. A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Minden érintett félnek szigorúan be kell tartania a szombaton Örményország és Azerbadzsán között kötött tűzszüneti megállapodást, és tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely további áldozatokat követelhet - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában.

Borrell kijelentette, rendkívüli aggodalomra ad okot a Hegyi-Karabah térségében ismételten kiújult katonai tevékenység, amely polgári áldozatokat is követelt.

Az unió arra szólítja fel a feleket, hogy biztosítsák a megállapodás teljes körű tiszteletben tartását, valamint arra, hogy, előfeltételek nélkül, az elfogadott elvek alapján haladéktalanul folytassanak érdemi tárgyalásokat az EBESZ minszki csoportja országainak (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország) égisze alatt.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.