Haladéktalanul hagyjanak fel az ellenségeskedéssel, és mihamarabb hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a civil lakosság veszélyeztetésével járó harcok beszüntetésére felszólító szerdai ideiglenes határozatát - kérte a főtitkár felszólító levelében az MTI szerint.

A határozat szövege szerint mindkét országnak tartózkodnia kell minden olyan intézkedés meghozatalától, különösen a katonai fellépésektől, amely az egyezmény vonatkozó cikke szerint a polgári lakosság jogainak megsértését, illetve életük vagy egészségük veszélyeztetését vonhatja maga után.

Az Európa Tanács támogatja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes munkacsoportjának az örmény-azeri konfliktus megoldását célzó törekvéseit - tette hozzá a főtitkár.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

A mostani konfliktust ebben a cikkben mutattuk be részletesen:

 

Mindenki békét akar, de nagy háború lehet a régi gyűlölködésből

Nem a szokásos kétnapos csetepaté robbant ki Örményország és Azerbajdzsán között szeptember utolsó hétvégéjén az Azerbajdzsánban lévő, ám örmény irányítás alatt álló Nagorno-Karabakh (Hegyi-Karabah Köztársaság) enklávé terület körül - állítják szakértők, ami azt jelenti, hogy a konfliktus több szereplős nemzetközi összecsapássá szélesedhet.