Két hete a hitelminősítőt már megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású osztálytatot, amikor a besorolást az addigi BBB mínuszról az eddig érvényes BB pluszra változtatta.

Az S&P elemzői szerint az új oroszellenes szankciók felére csökkentették Oroszország rendelkezésre álló devizatartalékát, beleértve az Egyesült Államokban, az EU-ban és Japánban bejegyzett devizabetéteket és értékpapírokat.

A mostani leminősítés olyan intézkedéseket követ, amelyek véleményünk szerint jelentősen növelik a nemteljesítés kockázatát - közölte az ügynökség. Az S&P szerint az orosz devizatartalékok csökkenése gyengítette a külső likviditást a növekvő devizakereslet időszakában.

Kedden vonta meg Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást a másik két vezető nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings arra hivatkozva, hogy az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szigorú szankciók veszélyeztetik az ország pénzügyi stabilitását és képtelenné teheti az államadósság fizetését - íra az MTI.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.