A Fitch hitelminősítő hat fokozattal, a skála aljához közeli "C" osztályzatra csökkentette az Oroszországra vonatkozó besorolását, kevesebb mint egy héttel azután, hogy az országot a befektetésre érdemes fokozatból leminősítette - írja a WSJ.

A Fitch intézkedése szerint Oroszország hitelképessége gyakorlatilag megszűnt, a gazdaság összeomlóban van az ukrajnai invázió miatt kivetett nyugati szankciók óta. Oroszországot még február 26-án mindhárom nagy hitelminősítő cég befektetésre érdemes ajánlással tartotta.

"A "C" besorolás a Fitch azon véleményét tükrözi, hogy az államcsőd küszöbön áll" - közölte a Fitch kedden késő este kiadott közleményében, rámutatva a Kreml és az orosz jegybank közelmúltbeli intézkedéseire.

Oroszország lehetővé tette a hitelfelvevők számára, hogy a tengerentúli adósságaik kifizetéseit teljesítsék, de még a devizakötvények esetében is csak rubelben. Emellett az orosz központi bank gyakorlatilag blokkolta a külföldi kötvénytulajdonosok számára a belföldi adósságok kamatszelvényeinek kifizetését.

"Általánosabb értelemben a szankciók további szigorítása, valamint az energiakereskedelmet korlátozó javaslatok növelik annak valószínűségét, hogy Oroszország olyan politikai választ ad, amely legalább szelektív nemfizetést tartalmaz szuverén adósságkötelezettségeinek teljesítésére" - tette hozzá a Fitch. Az Egyesült Államok már tiltólistára vette az orosz kőolajat és földgázt.

A Moody's és az S&P Global Ratings már két körös leminősítést hajtott végre, és Ca, illetve CCC- besorolással értékeli Oroszországot.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.