Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy két Tu-22M3 nagyhatótávolságú nukleáris bombázó teljesített küldetést Fehéroroszország felett, hogy gyakorolják "a fehérorosz légierővel és légvédelemmel közös feladatok végrehajtását". A bombázókat fehérorosz Szu-30-as vadászgépek kísérték, amelyeket Oroszország szállított szövetségesének - írja az ABC News az AP beszámolója alapján.

A szombati orosz bombázójárőrözés a harmadik ilyen küldetés volt a múlt hónap óta. Az akcióra akkor került sor, amikor a Nyugattal különösen feszült Oroszország viszonya, mivel az Ukrajnával közös határterületein orosz csapatösszevonás történt. A katonai erők átcsoportosítása erősíti a félelmet, hogy a Kreml egy inváziót készít elő Ukrajnában. Moszkva tagadja egy ilyen támadás terveit, de sürgette a Nyugatot, hogy adjon olyan biztonsági garanciákat, amelyek kizárják a NATO ukrajnai terjeszkedését és hogy a katonai szövetség fegyvereket telepítsen a kelet-európai országba. Ezek olyan követelések, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei szinte biztosan elutasítanak. Az Egyesült Államok szigorú gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Moszkvával szemben, aminek része lehet, hogy kizárják őket a SWIFT nemzetközi banki utalási rendszerből.

Egyes ukrán tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Oroszország esetleg szövetségesének, Fehéroroszországnak a területét használná fel Ukrajna megtámadására. A gyanújukat erősíti, hogy Moszkva határozottan támogatta Fehéroroszországot a múlt hónapban kialakult feszült helyzet közepette, amikor több ezer migráns és menekült - többségük a Közel-Keletről - gyűlt össze a lengyel határ fehérorosz oldalán abban a reményben, hogy átjuthatnak Nyugat-Európába.

Az Európai Unió azzal vádolta meg Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, hogy "hibrid támadásként" bátorítja az illegális határátlépéseket, hogy megtorolja a kormánya ellen a 2020-as vitatott választásokat követően bevezetett uniós szankciókat.

A Nyugattal fennálló feszültségek közepette Lukasenko a múlt hónapban kijelentette, hogy országa kész lenne orosz atomfegyverek befogadására. A fehérorosz vezető nem kívánta részletezni, hogy milyen fegyvereket lenne hajlandó Fehéroroszországba telepíteni, de megjegyezte, hogy a volt szovjet ország gondosan megőrizte a szükséges katonai infrastruktúrát, amely még a Szovjetunió idejéből származik.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Lukasenko ajánlatát "a meggondolatlan nyugati politika által kiváltott komoly figyelmeztetésnek" minősítette.