"Továbbra is minden nap a lehető leginkább figyelemmel kísérjük nukleáris képességeiket, és úgy értékeljük, hogy nem áll fenn az atomfegyverek bevetésének veszélye, és nincs fenyegetés a NATO területére nézve" – mondta a névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó tisztviselő a hírügynökségnek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a Nyugatnak nem szabad alábecsülnie az Ukrajna miatti nukleáris konfliktus megnövekedett kockázatát. De Oroszország a hónap elején közölte, hogy őszre tervezi bevetni az újonnan tesztelt Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétáit, amelyek képesek nukleáris csapást mérni az Egyesült Államokra.

A nukleáris háború kockázata miatti nyugati aggodalom azután nőtt meg, hogy Vlagyimir Putyin elnök február 24-én egy olyan beszéddel indította el Oroszország ukrajnai invázióját, amelyben világosan utalt Moszkva nukleáris képességeire, és figyelmeztetett, hogy minden beavatkozási kísérlet, amely Oroszország útjába áll, olyan következményekkel fog járni, amelyekkel még soha nem találkoztatok a történelmetek során.

Boris Johnson brit miniszterelnök a héten azt mondta, nem számít arra, hogy bármilyen további orosz katonai kudarc Ukrajnában arra késztetné Putyint, hogy taktikai atomfegyvereket vessen be. A kormányfő szerint az orosz vezetőnek van mozgástere a manőverezésre és a konfliktus befejezésére.

A hónap elején William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, hogy nem lehet félvállról venni azt a fenyegetést, hogy Oroszország taktikai vagy kis hatóerejű nukleáris fegyvereket vethet be Ukrajnában, de a CIA nem talált olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná ezt a lehetőséget.

Oroszország ukrajnai inváziója több ezer halottat vagy sebesültet követelt, városokat tett romhalmazzá, és több mint 5 millió embert kényszerített arra, hogy külföldre meneküljön. Moszkva "különleges műveletnek" nevezi akcióját, amelynek célja szomszédjának demilitarizálása.