A kedden közzétett, Boris Johnson miniszterelnök által jóváhagyott kül- és védelempolitikai áttekintésben Nagy-Britannia kijelentette, hogy a változó globális biztonsági fenyegetések miatt növelni akarja nukleáris arzenálját. Az Egyesült Királyság eszerint a nukleáris robbanófej-állományának felső határát 260-ra emeli 180-ról. A jelentés Oroszországot is az euró-atlanti régió "legsúlyosabb fenyegetésének" minősítette.

Érthető módon a Kreml erre reagálva azt mondta, hogy sajnálja a britek döntését, mivel az szerintük a nemzetközi stabilitásra veszélyes, míg az orosz külügyminisztérium a lépést a nemzetközi fegyverzetellenőrzés súlyos csapásának minősítette.

Andrei Kelin, Oroszország brit nagykövete továbbment egy interjúban, amelyet vasárnap a londoni székhelyű LBC rádió sugárzott, mondván, hogy a terv a nemzetközi törvényeket sérthet meg - írja a Reuters.

"Ez az atomsorompó-szerződés és sok-sok más megállapodás megsértése, amelyek csak a nukleáris fegyverek számának csökkentését engedélyezik" - mondta Kelin az LBC-nek.

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés, amelyet Nagy-Britannia is ratifikált, 1970-ben lépett hatályba. Az Egyesült Királyság kormánya szerint viszont terveik nem sértik a paktumot.

Az orosz hírügynökségek Kelint idézve azt mondták, hogy London és Moszkva közötti politikai kapcsolatok "majdnem meghaltak", amelyek az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus börtönbüntetése, valamint ‎Szergej Viktorovics Szkripal orosz kettős ügynök és lánya 2018-as megmérgezése óta egyre feszültebbek.

Idézték Kelint, aki szerint csak kulturális és gazdasági kapcsolatok maradtak fenn, míg az LBC-nek azt is elmondta, hogy utoljára 2019 decemberében beszélt Dominic Raab brit külügyminiszterrel. A leírás nagyjából a hidegháború alatti feszült viszonyt idézi.