Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergej Beszeda ezredes, az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSB 5. ügyosztályának vezetője jelenleg a legendás Lefortovo börtönben ül – írja Szergej Szoldatov oknyomozó újságíró a Moscow Timeson megjelent publicisztikájában, amelyben azt próbálja kitalálni, mivel „érdemelte ki” a Vlagyimir Putyinhoz közelálló titkosszolgálati tiszt, hogy ebben a súlyos büntetésben legyen része. Beszedát márciusban helyezték házi őrizetbe, akkor az a pletyka járta a moszkvai taxisok körében, hogy összeakasztotta bajszát az orosz államfővel.

A vezetése alatt álló 5-ös részleg feladata volt ugyanis, hogy információkat szállítson Ukrajna belpolitikai állapotairól az invázió megkezdése előtt és előkészítsen egy oroszbarát vezetést, amelyet beültethetnek a demokratikus szavazáson megválasztott kijevi kormány helyére. Az FSB hivatalosan nem tulajdonít jelentőséget a valaha befolyásos Beszeda eltávolításának pozíciójából, azt kommunikálják, hogy csupán kikérdezik az ezredest. Ennek azonban két körülmény is ellentmondani látszik.

Az egyik, hogy Putyin, aki egyébként szeretetteljes viszonyt ápol országa titkosszolgálatával, a második jelentős vezetőt távolítja el a hozzá közelálló fegyveres testületek éléről. A másik Roman Gavrilov, a Nemzeti Gárda vezetőhelyettese volt. A másik körülmény, ami arra utal, hogy nem pusztán „kikérdezésre” vitték börtönbe Beszedát, az a helyszín, a Lefortovo börtön. A jelenleg az FSB alá tartozó intézmény már a cári Oroszországban is legendásan kegyetlen hely volt, ám a szovjet időkben az NKVD, majd a KGB börtöneként és kivégzőhelyekén funkcionált.

Putyin „gyermeke”

Az 5. ügyosztály az egyetlen olyan részleg, amelyet az 1990-es évek végén hoztak létre, akkor, amikor Putyin vezette az FSB-t. A kis igazgatóság széles felhatalmazást kapott ara, hogy kémkedjen a volt Szovjetunió utódállamaiban. Húsz év alatt szépen kinőtte magát azzal a feladattal, hogy előkészítse ezen országok visszaterelését az orosz medve "ölelésébe". És Beszeda személyében olyan ember vezette, akinél senkiben sem bízott jobban a Kreml ura.

Az ezredes az FSB kémelhárító osztályán, a szervezet elitjében kezdte a karrierjét. Ezt követően ahhoz a részleghez került, amely a CIA moszkvai tevékenységének elhárításáért volt felelős. Ezt az az osztályt 2003-ban lenyelte az utódállamokkal foglalkozó részleg, amely ügyosztállyá nőtt, felügyelve az amerikai titkosszolgálat tevékenységét a volt Szovjetunió területén. Ennek élére Beszedát nevezték ki.

Ezt követően az 5. ügyosztály baklövést baklövésre halmozott Abkháziától Moldován át Ukrajnáig, ahol 2014-ben Beszeda is jelen volt a majdani forradalom alatt, amely elsöpörte a hatalomból Viktor Janukovics oroszbarát elnököt. Putyin ennek ellenére nem váltotta az ezredest – egészen mostanáig. Egyesek szerint azért kellett mennie, mert pontatlan információkat szállítottak a háború előkészítéséhez, az ukránok sokkal ellenállóbbnak bizonyultak, mint amit előre jeleztek. Mások szerint azzal húzta ki a gyufát Putyinnál, hogy nem tudott felmutatni egy oroszbarát kormányt, amelyet a háború első napjaiban beültethettek volna a megválasztott kijevi vezetés helyére.

Miért a sötétbe?

Ezek azonban nem magyarázzák, miért lökte az államfő mindjárt a legsötétebb börtönbe volt kedvencét. Számos egyéb lehetősége lett volna, egyszerűen kirúghatta volna Beszedát vagy áthelyezhette volna másik állami pozícióba. Ehelyett bezsuppolta a rémes börtönbe, amelynek pincéjében máig látszanak a sztálini tisztogatások idején végrehajtott tömeges kivégzésekről tanúskodó golyónyomok.

A magyarázat az lehet, hogy az 5. ügyosztály feladata volt az FSB-n belül a hivatalos kapcsolattartás a CIA-val, amellyel bizonyos terrorelhárítási ügyekben együtt is működhettek. Sokan felteszik a kérdés Moszkvában, honnan voltak az amerikai titkosszolgálatnak pontos információi a készülő orosz agresszióról? És már ez is elég, hogy előhozza Putyin paranoiáját az amerikaiak titkos ügyködéséről Oroszországban és környékén.

És ha az elnök paranoiássá válik, akkor azonnal árulókat kezd keresni. Ezt tette 2016-ban is, amikor az hozta ki belőle üldözési mániáját, hogy kiderült, az amerikai szolgálatok tudta róla, hogy Oroszország belepiszkált az amerikai elnökválasztásba. Egy felső vezetőt kirúgtak az FSB-től, és az amerikai kiberelhárítással való kapcsolattartásért felelős vezető, Szergej Mihajlov a Lefortovóba került. Putyin most meging paranoiás és dühös hangulatban van, régi protezsáltja, Szergely Beszeda pedig a rémséges börtön egyik cellájában gondolkodhat azon, mit rontott el - írta Szergej Szoldatov.