Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben Oroszországban dühöng a koronavírus-járvány negyedik hulláma, megdöntve a fertőzési és a halálozási rekordokat, tovább folytatódott Vlagyimir Putyin népszerűségi indexének csökkenése - idézi a Moscow Times az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center vizsgálati eredményeit.

Ezek szerint novemberben a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt: jónak tartja az elnök tevékenységét, ami szerényebb eredmény az október 67 százalékos népszerűségi indexnél. Ez összefügghet azzal, hogy Putyin november első hetére részleges országos lezárást rendelt el a járvány miatt. Ezt megelőzően szinte minden felelősséget a régiók kormányzónak nyakába rakott. Utóbbiak átlagos népszerűségi rátája 57 százalék volt novemberben.

Putyin népszerűsége 2014-ben volt a csúcson bőven 80 százalék feletti értékekkel, ám a nyugdíjkorhatár emelése - aminek bejelentését a 2018-as focivébé idejére időzítették -, és a romló életszínvonal még az ő elfogadottságát is erodálja. Oroszországban a hazai vakcinák iránti bizalmatlanság miatt viszonylag alacsony a társadalom átoltottsága, ami súlyosbítja a jelenlegi járványhullámot, ám az államfő ellenzi a kötelező oltás bevezetését.

Az elnök két fontos szövetségese, Szergej Soigu hadügyminiszter és Mihail Misusztyin miniszerelnök népszerűségi indexe is romlott, két-két százalékponttal. A megkérdezettek 46 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok Oroszországban.