Litvánia leállította az orosz gázimportot - jelentette be a napokban a vilniusi energiaügyi minisztérium. Az EU-tagország április elseje óta nem is használ Oroszországból importált gázt, helyette a klaipedai tengeri gázterminálra terheli át ezt a feladatot.

A 2015-ben beüzemelt LNG-kikötő, melyet még 2015-ben adtak át kifejezetten azzal a céllal, hogy a balti ország diverzifikálhassa gázimportját, elég, ha havonta három nagyobb szállítmányt fogad. - Mi vagyunk a Gazprom uniós vevői között az elsők, akik függetlenítettük magunkat az orosz gázszállításoktól - hangsúlyozta Dainius Kreivys energiaügyi miniszter.

Közben az Offshore Wind Business portál azt közölte, hogy a Seimas (a litván parlament) március 31-én jóváhagyta a balti-tengeri tengeri szélenergia fejlesztésére vonatkozó törvénycsomagot, és zöld utat adott az ország első tengeri szélerőműparkjának. Az elfogadott törvényjavaslat valójában a megújuló energiáról és a villamos energiáról szóló törvény módosítása, amely most már meghatározza a jövő évi aukció menetét is (ezen keresztül majd a kormány kiválasztja az első tengeri szélerőműpark fejlesztőjét).

Az első tengeri szélerőműpark fejlesztői pályáztatására a tervek szerint 2023 második felében kerül sor, a projekt néhány paramétere már adott: 700 MW beépített teljesítményt kell működésbe állítania a győztesnek 2028-ban.