A gázimport azonnali felfüggesztésével egy-kettőre véget lehetne vetni a háborúnak - véli Dumitru Chisalita, az energetikai szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület elnöke a Maszol tudósítása szerint. „Az Oroszországból Európába irányuló gázexport leállítása a legfélelmetesebb szankció az európai országok részéről. Ugyanakkor a maximális szankció az Orosz Föderáció számára is.”

Véleménye szerint az Európai Unió azért léphetné ezt most meg, mivel kifelé haladunk a télből, a tározók telítettsége pedig olyan, hogy pillanatnyilag nem vagyunk rászorulva az orosz importra. Az orosz földgázt jelentős százalékban lehetne pótolni cseppfolyósított gáz importjával, valamint számottevően növelhető volna a más országokból vezetéken keresztül érkező földgáz mennyisége.

Chisalita szerint a holland kitermelést is növelni lehet, egyes széntüzelésű-, illetve atomerőművek újraindításával pedig szintén csökkenteni lehetne az európai energetikai rendszerre nehezedő nyomást. Mivel ez az intézkedés nem egyforma költségeket róna a tagállamokra, szabályozni kellene a közös teherviselést.

Egyes európai országokat nagyon hátrányosan érintene a gázimport leállítása, mert jelenleg a világpiaci árnál jóval olcsóbban kapják az energiahordozót, ismeri el Chisalita, a földgáz ára pedig emelkedne. Az Intelligens Energia Egyesület elnöke ugyanakkor úgy véli, az EU ha nem is könnyen, de súlyos ellátási problémák nélkül át tudná vészelni 2022/2023 telét, a 2023/2024-es télen pedig már egyáltalán nem függne az orosz gáztól.

2021-ben Európa 552 milliárd köbméter földgázt fogyasztott, aminek 84 százaléka importból érkezett. Az orosz gáz a teljes fogyasztás 34,5 százalékát fedezte, 172 milliárd köbmétert tett ki. A függés ugyanakkor kölcsönös, az orosz export kb. 40 százalékát ugyanis a földgáz és a kőolaj adja, az európai piac elvesztése pedig óriási csapás lenne az orosz gazdaság számára. Románia kevéssé függ az orosz gáztól, a fogyasztás kb. 10 százalékát teszi ki az import, Magyarország ellenben nagyon kiszolgáltatott.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.