A The Wall Street Journal által átnézett fotókon Szu-30-as vadászgépek sorakoznak egy krími légi bázis kifutópályáján. A repülőgépek, amelyek egy április 16-i műholdfelvételen láthatók, március végén még nem voltak ott. A Krím félszigeten lévő egyéb orosz katonai egységek között légideszantosok, gépesített lövész- és páncélos egységek, harci helikopterek, füstgenerátorok, felderítő drónok, zavaró berendezések és egy katonai kórház is látszik.

Amerikai tisztviselők becslései szerint jelenleg akár 80 000 orosz katona is lehet a Krímben és Ukrajna közelében. Ez majdnem kétszerese a négy héttel ezelőtt oda telepített orosz haderőnek. Az Európai Unió külpolitikai vezetője, Josep Borrell több mint 100 ezerre becsülte a számukat, ami szerinte nagyobb lenne, mint az oroszok által 2014-ben a Krím elfoglalásakor oda irányított erő. Ezúttal pedig a Donyec-medencében (Donbaszba) is jelentős haderő-összevonást hajtottak végre.

"Odairányították a légierő különböző elemeit, amelyek szükségesek lennének a csatatér feletti légi fölény megteremtéséhez és a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásához" - mondta Philip Breedlove, az amerikai légierő nyugalmazott tábornoka, aki a NATO legfőbb katonai parancsnokaként szolgált, amikor az orosz erők 2014-ben elfoglalták a Krímet és beavatkoztak Kelet-Ukrajnában. A WSJ szerint hasonló értékelést adott a kongresszusnak William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója a múlt héten, megjegyezve, hogy az orosz csapatösszevonások célja az ukrán kormány megfélemlítése lehet és egy üzenet küldése a Biden-adminisztrációnak.

Szu-30-as repülőgépek a Szaki légibázison a Krím-félszigeten.
Kép: Maxar Technologies

"Ez a felvonulás elérte azt a pontot, amelyek egy katonai beavatkozás alapját is képezhetik" - mondta Burns a szenátus hírszerzési bizottsága előtt.

Tehát ezt nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem a szövetségeseinknek is nagyon komolyan kell vennie

- tette akkor hozzá.

Részben erre válaszul történhetett, hogy az Egyesült Királyság vasárnap bejelentette, rombolóhajókat és egy kisebb kísérő flottillát vezényel a térségbe. 

Két héten belül támadhatnak

"Ez nem tüntetés. Ez egy nagyszabású offenzíva előkészítése" - mondta Phillip Karber, a Potomac Foundation, egy amerikai agytröszt elnöke, aki sokat utazott az ukrajnai katonai fronton. "Nem jósolok támadást, de két héten belül ez egy lehetőség lesz az oroszok belátása szerint".

Más szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök csak így próbál nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy újraindítsa a Krím vízellátását, amelyet a kijevi hatóságok elzártak, miután a Kreml annektálta a félszigetet.

"Nem zárhatjuk ki, hogy ez a haderő készültség esetleg a kényszerítés eszköze, amelyet Putyin arra használ, hogy rávegye Ukrajnát az észak-krími vízcsatorna megnyitására" - mondta Glen Howard, a Jamestown Alapítvány elnöke.

"Néhány hét múlva már közel lesznek a megfelelő harckészültséghez, hogy katonai eszkalációt folytassanak. Becsléseink szerint addigra az egyesített katonai erejük eléri a 120 000 katonát" - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a WSJ-nek írt értékelésében. "Nem tudjuk, hogy Putyin a támadás mellett fog-e dönteni, de minden bizonnyal felkészültek lesznek erre is" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok nem engedi el Kijev kezét

Joe Biden kabinetje már előkészítette azokat a lehetőségeket, amelyekkel éles katonai és nem harci egységek bevetésével járó katonai segítséget nyújthatnának Ukrajnának egy esetleges orosz támadás esetén. A lehetőségek között szerepel páncéltörő, hajó- és légvédelmi rendszerek átadása - mondta egy, a tanácskozásokat ismerő személy a WSJ-nek -, de ezekről még nem döntött az elnök. A kormányzat további gazdasági szankciókat is fontolgat Oroszországgal szemben.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy az ország hadgyakorlatokat tart válaszul az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) "Oroszországot fenyegető" lépéseire, és azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy megpróbálják szítani a feszültséget.

Egy amerikai katonai tisztviselő szerint az orosz haderő jelenleg 48 zászlóalj bevetési egységet foglal magában, amelyek egyenként több száz katonából és tisztből állnak. Az amerikai hírszerzés azonban még nem szúrta ki az összes olyan logisztikai képességet és támogató egységet, amelyeket általában egy jelentős, a határon át Ukrajnába irányuló támadáshoz használnának, beleértve a lőszerkészleteket és a bevethető kórházakat - idéz egy amerikai katonai tisztviselőt a WSJ.

Az Ukrajnától keletre fekvő morozovszki bázison lévő Szu-34-es repülőgépeket a műholdképek tanúsága szerint a repülési vonalra szállították, ami a magasabb készültségi fokot jelzi.

Vlagyimir Putyin elnököt az EU, Angela Merkel és a NATO is felszólította, hogy hagyjon fel katonai erőfitogtatásával, és a nyugati szövetségesek támogatásukról biztosították Kijevet.