Az orosz kormány azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy saját termékükként lengyel almát exportálnak Oroszországba - írta a Rzeczpospolita. A Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozásai nyomán elfogadott EU/USA szankciókra válaszul Oroszország korlátozta az unióból származó élelmiszerimportját, aminek Lengyelország az egyik legnagyobb vesztese. A korlátozás főleg az almaexportőröket, illetve az egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkozó cégeket sújtotta.

Az ezt követő években egymás után jelentek meg cikkek arról, hogy Szerbián, Ukrajnán, Fehéroroszországon és más országon keresztül átcsomagolt európai élelmiszerek jutnak el az orosz piacra.

Ezen a héten érkezik Fehéroroszországba egy orosz élelmiszer ellenőrző csoport. A Rosszelhodnadzor közölte, hogy céljuk a belarusz termelők almáinak értékelése, mert így akarják bebizonyítani, hogy nincs is saját gyümölcsük olyan, amit Oroszországba exportálnak.

Július 15-től 20-ig ellenőreik bejárják a fehérorosz almaültetvényeket. 2014 augusztusában vezette be a Kreml az embargót a nyugati élelmekre, válaszként a rájuk kivetett szankciókra az ukrán ügyek miatt. A lengyel piacon ez főleg az alma exportőröket, illetve az egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkozókat sújtotta. Számos exportőr új csatornákon keresztül vitte az almát az orosz területekre, ebből a fő út Fehéroroszországon át vezetett, odáig Ukrajnán át, aztán egyenesen az orosz piacra. Egyik országnak sincs vámhatára, tehát viszonylag könnyebb a manőver.

A 2017/2018-as szezonban Ukrajna 21 tonna almát exportált, ez 2,3-szer több, mint egy évvel azelőtt. A legnagyobb átvevők a fehéroroszok, ide 11,4 tonna alma került Ukrajnából.

Az embargó bevezetése óta Fehéroroszország a fő élelmiszerexportőr az orosz üzletekbe. A szövetségi intézmények nem egyszer a szomszédok szemére vetették, hogy nem saját, hanem pl. lengyel termékeket exportálnak.