Az európai piacra szánt orosz gázt Ukrajnán és Lengyelországok keresztül szállító Jamal gázvezetéken pénteken, március 4-én leállt a gáz áramlása keletről nyugat felé - adta hírül a Reuters. Eközben az gázszállításokért felelős állami tulajdonú Gazprom további tranzitkapacitást kötött le az ukrajnai vezetéken.

A Németországba irányuló gázáramlás a Mallnow mérési pontnál 101,119 kilowattórára csökkent péntek reggelre az éjszakai 13,5 millió kilowattóráról. Eközben a Gazprom, amely egy nappal korábban újította fel a Jamalon keresztüli szállítást, 7,8 millió kilowattóra/óra kapacitást foglalt le péntek reggeltől szombat reggelig.

A Jamal vezetéken általában az Oroszországból Európába és Törökországba irányuló gázszállítások 15 százalékát bonyolítják le. December óta azonban nyugat-keleti irányba működött, azaz Ukrajnának szállítottak rajta gázt, ami a kínálat szűkítésével hozzájárult az európai gázárak emelkedéséhez.

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt ígérte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni invázió ellenére folytatja gázszállításait Európába, ám az öreg kontinens országai és az Egyesült Államok tovább folytatta a Moszkva elleni gazdasági szankciók bevezetését.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.