Tucatnyi frissen besorozott orosz katona, akik az ukrajnai Luhanszk tartományban megadták magukat az ukrán hadseregnek siralmas képet festett arról, ahogy harcba küldték őket - írja a Moscow Times egy videó alapján, amelynek hitelességét nem erősítették meg. Legkevesebb 21 katonáról van szó.

Többségüket Moszkvából, illetve Moszkva környékéről gyűjtötték be a szeptember végén elrendelt mozgósítás után. A harcréten Szvatovje város környékén estek fogságba, a róluk szóló videót Anton Gerascsenko, a kijevi külügyminisztérium tanácsadója posztolta a Telegram közösségi csatornán.

"Az oroszok saját csapataikat lövik. Három napon át ültünk a lövészárokban, miközben saját bajtársaink ágyúztak bennünket" - mondja az egyik besorozott katona a videón. Ágyútöltelékek lettünk - mondja egy másik, aki szintén a mozgósítás nyomán vonult be az orosz hadseregbe.

Halálba küldték őket

A hadifoglyok úgy érzik, hogy halálba küldték őket, nem kaptak megfelelő felszerelést és kiképzést, mielőtt a frontra érkeztek. Azt állítják, hogy parancsnokaik magukra hagyták őket, amint ellenséges tűz alá kerültek. Három napig nem ettek, nem ittak, csak ültek az átázott lövészárokban, mielőtt fogságba estek - mondja egyikük.

Amerikai források szerint az elfogott férfiak a 27. gépesített lövészdandár 15. ezredében szolgálhattak, amelyet jellemezően Moszkvában és az orosz főváros környékén besorozott katonákkal töltöttek fel. Ezt az egységet vezényelték Szvatovje környékére október elején.