Az ügyről először svájci és holland lapok adtak hírt, és ezt követte a hivatalos megerősítés. A jelentések szerint a három ország hírszerző szolgálatai közös munkacsoportot alakítottak, és a nyomozás eredményeként márciusban kiutasítottak Hollandiából két feltételezett orosz kémet.

"A svájci hatóságoknak tudomásuk van a két, Hágában azonosított és kiutasított orosz kém ügyéről" - közölte egy nyilatkozatban az NDB svájci hírszerző ügynökség.

QP | Quality Placement

"Az NDB aktívan közreműködött a műveletben holland és brit partnereivel. Az NDB így hozzájárult egy illegális akció megelőzéséhez, amelynek a célpontja egy fontos svájci létesítmény volt" - tette hozzá.

A lapok szerint a célpont a Bern közelében lévő Spiez laboratórium volt, amely az olyan idegmérgek elemzésével foglalkozik, mint a Szkripal-ügyben hírhedtté vált "Novicsok". Az Oroszországban kifejlesztett méreggel márciusban az angliai Salisburyben merényletet követtek el a Nagy-Britanniában élő Szergej Szkripal volt kettős ügynök és a lánya ellen.

A sajtó szerint a Hollandiából kiutasított két személy nem ugyanaz a két férfi, akit Londonban a merénylettel gyanúsítanak.

A berni orosz nagykövetség cáfolta a svájci gyanúsítást. "Az ilyen hamis állításokat egyszerűen képtelenségnek tartjuk, újabb kísérletnek arra, hogy oroszellenes légkört teremtsenek" - állította a képviselet.

A fotó illusztráció, forrása: Shutterstock.