Az oroszok szerint az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély a környezetszennyezés, amelyet a terrorizmus és a háborús konfliktusok követnek - idézte a Moscow Times a Levada Center, az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét. Az intézet 2019 végén végezte a vizsgálatot, amikor Szibériában erdőtüzek, a Oroszország távol-keleti részén áradások pusztítottak és Moszkva hótakaró nélkül maradt.

A megkérdezettek 48 százaléka tartja a 21. század legnagyobb kihívásának a környezet szennyezését, 42 százalékuk a terrorizmust helyezte az első helyre, 37 százalékuk pedig a háborús konfliktusokat. A globális felmelegedést 34 százalékuk, az emberek okozta katasztrófákat és a véletlenszerű gondokat 32 százalékuk említette meg világot fenyegető öt legnagyobb veszély között.

Immáron az oroszok többsége is elfogadja, hogy a klímaváltozás hátterében az emberi tevékenység áll - így gondolja a kétharmaduk. Azok aránya, akik szerint ez természeti jelenség, 25 százalék. Ami Oroszországot illeti a megkérdezettek 26 százaléka szerint a legfőbb probléma a légszennyezés, 17 százalékuk a szemételhelyezést, 11 százalékuk a nukleáris hulladékokat helyezte az első helyre. Tavaly nagy tiltakozást váltott ki, hogy az ország távoli pontjain szemétlerakókat akartak létesíteni a sűrűn lakott térségekben keletkezett hulladékok tárolására.