A lengyel kormány bejelentése szerint ideiglenesen államosítják (csődgondnokság alá veszik) a Gazprom lengyelországi vagyonát, ami nem már, mint a Yamal gázvezeték lengyel földön futó részének orosz kézben lévő része - írja a Notes from Poland. Varsó indoklása szerint ezzel lépéssel biztosítani akarják az energia-infrastruktúra Lengyelországban lévő részét.

Az ideiglenes lépés azt jelenti, hogy az állam veszi át a System Gazociągów Tranzytowych EuRoPol Gaz S.A. vállalatnak a Gazprom kezében lévő tulajdonrészét. Az EuRoPol Gaz az a vállalat, amely üzemelteti a kritikus vezetékszakaszt.

Ebben a cégben, az orosz vállalat, illetve a lengyel PGNiG energiaszolgáltató (amelyet novemberben olvasztottak be az Orlen energiavállalatba) 48-48 százalékos tulajdonnal bír, míg az Orlen-csoport gázkereskedő részlege négy százalékot birtokol.

Nem újdonság

Nem ez az első ideiglenes csődgondnokság alá vétel, amit orosz energiaipari vagyonelemekre kiterjesztenek. Waldemar Buda fejlesztési miniszter októberben döntött hasonló lépésről az orosz Novatek Green Energy vállalat esetében.

A lengyel kormány már a háború korai szakaszában, áprilisban bejelentette, hogy szankciókat fog bevezetni az országban lévő orosz vállalatok és magánszemélyek vagyonával szemben. Ezt azzal indokolják, hogy megakadályozzák zlotymilliárdok kiáramlását Lengyelországból Oroszországba, amit az orosz fél az Ukrajna elleni háború finanszírozására fordíthatna.