Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években oroszok ezrei érkeztek Lengyelországba a kalinyingrádi övezetből, hogy olcsóbban vásároljanak, mint otthon. Számolni lehetett velük az idegenforgalomban is a Hármasváros, Olsztyn és Elblag kulturális rendezvényein. A lengyel kormány azonban biztonsági okokra hivatkozva felfüggesztette a kis határ menti forgalomban eddig alkalmazott kedvezményeket - jelentette a wiborcza.pl.

Július elején a külügyminisztérium bejelentette, hogy a NATO-csúcs és a katolikus Világ Ifjúsági Napok idejére, július 4-től felfüggeszti ezt a lehetőséget. Váratlan volt a döntés, mert mindkét esemény dátuma hosszú ideje ismert volt, ám a határozatot csak július elsején hozták nyilvánosságra.

Marad a korlátozás

Még váratlanabb volt azonban, hogy szerdán - mindkét rendezvény befejezése után - csak Ukrajnával állították vissza a kis határ menti forgalmat. A belügyminiszter helyettese, Jaroslaw Zielinski csak annyit közölt, hogy Kalinyingrád esetében nem szűntek meg a biztonsági kockázatok. További részletekkel nem szolgált.

A kis határ menti forgalom lehetővé teszi a határ mellett élőknek a vízum nélküli utazást. Lengyelországnak 2009 óta Ukrajnával és 2012 óta Oroszországgal van erről szerződése. A lehetőség felfüggesztése nem csak az ottani oroszoknak okoz kárt, hanem a tengermelléki és a mazuri vajdaságoknak is. Ezekben az oroszok 2015-ben körülbelül 286 millió zlotyt (20,5 milliárd forint) költöttek el.

Ez is óriási szám, de a forgalom nagyságát jelzi az is, hogy 2015-ben Oroszországból 1,318 millióan utaztak Lengyelországba a kalinyingrádi határ menti kedvezményeket kihasználva. A turisták fejenként átlag 436 zlotyt (31 ezer forint) költöttek el Lengyelországban.

Foghíjas parkoló

A Hármasváros egyik legnagyobb bevásárlóközpontjának, a Balti Galéria igazgatójának nyilatkozata szerint csak július 9-én, amikor megszámolták az orosz rendszámokat, 40 százalékkal kevesebb Oroszországból érkező vevőt találtak, mint máskor. A határ melletti üzletekre, kisebb hotelekre, amelyek az orosz turisták miatt fektettek be, most súlyos veszteség várnak. Veszít a kalinyingrádi övezetben vásárolható benzinre és cigarettára ráépült feketegazdaság is.

Az orosz turista kipróbált, fizetőképes vendég - mondja az egyik helyi vezető. Úgy vélem, együtt kell működnünk, ezért a belügyminisztériumhoz fordulunk magyarázatért.

Ezzel kapcsolatban olyan találgatások jelentek meg a médiában, miszerint a kormány nem óhajtja visszaállítani a kis határ menti forgalmat Oroszországgal. Az előző kabinet külügyminisztere, Radoslaw Sikorski úgy véli, hogy ennek rossz politikai üzenete lenne és káros gazdasági hatásokkal járna, amit nem csupán a térségben, hanem az egész országban megéreznének a gazdaság szereplői.