Oroszország még októberben is szállított Lengyelországnak olyan szenet Ukrajnából, amely az orosz szeparatisták ellenőrzése alatt álló területeken lévő bányákból került ki - írta az onet.pl. Az epravda.com.ua információja szerint összességében 45 ilyen forrásból származó vagon szenet kaptak a lengyelek.

Az ügyről először a Gazeta Prawna gazdasági lap tudósított október elején. A senki által el nem ismert, úgynevezett Luhanszki Népköztársaság területén kitermelt szén először Oroszországba kerül, majd az ott beszerzett hamis dokumentumokkal exportálják az EU országaiba.

Lengyelországba a Doncoaltrade társaság viszi be az antracitot, azaz a legtöbb energiát adó szenet, amelyet Katowicében jegyeztek be. Ennek elnöke és többségi tulajdonosa Olekszander Melnycsuk, aki rövid ideig energetikai és szénipari miniszterhelyettes volt a szeparatisták ellenőrzése alatt álló területen lévő Luhanszkban.

Ez a vállalat több módon is megsérti a lengyel jogszabályokat, például nem jelentette be időben székhelye megváltoztatását és nem jegyeztette be koncessziós jogát az illetékes hivatalban. A Melnycsukkal kapcsolatos cégek az adózásukat is megpróbálják "optimalizálni": például a a Darijvska nevű bánya részvényeinek 60 százaléka a ciprusi Vutek nevű vállalat kezében van.

A nyitókép forrása: Shutterstock