Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő utasításának szövege szerint a megállapodás a kormány felügyelete alá tartozó orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) és a magyar állami atomenergia felügyeleti hatóság (az Országos Atomenergia Hivatal) között jön létre az atomenergia békés felhasználása keretében való nukleáris és sugárbiztonsági együttműködésről. Ezt szabályozza majd az egyezmény.

Az orosz kormány honlapján közölték, hogy a megállapodást a magyar fél kezdeményezte, minthogy szándékában áll fejleszteni az együttműködést Oroszországgal a paksi atomerőmű négy energiablokkjának működtetésében, korszerűsítésében és működésből való kivonásában, valamint a két új energiablokk tervezésében, orosz tervezésű reaktorokkal való felszerelésében és beindításában.

Az orosz-magyar nukleáris- és sugárbiztonsági egyezmény tervezetét az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat készítette el "figyelembe véve a japán Fukusima-Daiicsi (Fukusima-I.) atomerőműben történt nukleáris baleset tanulságait".

Dmitrij Medvegyev utasításhoz az orosz kormány honlapján fűzött magyarázat szerint az orosz-magyar egyezmény magába foglalja majd az atomerőművek működési mutatóinak értékelését, a vészhelyzetekre való felkészülést és intézkedést, valamint az erre hivatott felügyeleti hatóság munkatársainak felkészítését. Az orosz kormány szándéka szerint a megállapodás az atomenergia békés felhasználása keretében célul tűzi ki a biztonsági kérdések szabályozását illető további területeken való együttműködés fejlesztését is. Egyebek között az ellenőrzési tapasztalatok megosztásában.

Az egyezmény lehetővé teszi a magyar nukleáris-, és sugárbiztonsági szabályozás rendszerének létrejöttét - állapította meg az orosz kormány.

A nukleáris energia békés felhasználásáról Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködési megállapodást az idén január 14-én, Orbán Viktor miniszterelnök oroszországi látogatása idején írta alá Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke. A megállapodás keretében két új paksi erőművi blokk orosz közreműködéssel való megépítéséről született egyezség, amelyre Oroszország mintegy 10 milliárd euró (3000 milliárd forint) hitelt nyújt Magyarországnak.