Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Százezernél is több hosszú távú vízumot osztogattak uniós országok külföldieknek egy évtized alatt, a kínaiak és az oroszok voltak a fő kedvezményezettek - írja a G7. A programokat még Ukrajna orosz megtámadása után sem állította le mindenki.

Március közepéig becslések szerint 200 ezren hagyták el a Oroszországot az ukrajnai invázió. A diktatúra elől menekülő átlagpolgároknak nincsen könnyű dolga, miközben az orosz oligarchák és családjaik közül sokan már jó ideje bebiztosították magukat ilyen helyzetekre európai állampolgársággal vagy letelepedési kötvényekkel.

Beutazási korlátozással eddig csak 877 oroszt sújtott az EU, miközben egy az Európai Parlament számára készült 2021-es tanulmány szerint egy évtized alatt 3 milliárd euró befektetésért cserébe 4 ezer orosz kapott európai uniós országokban állampolgárságot és 20 ezer letelepedési engedélyt.

Csupán egyetlen olyan uniós ország van, ahol meg lehet vásárolni ma is az állampolgárságot: Máltán 740 ezer eurós befektetését kell végrehajtani, és máris olyan útlevelet kap a befektető, amivel a fejlett világba bárhova vízum nélkül utazhat

Összességben az látható, hogy 110 ezren jutottak európai uniós állampolgársághoz és tartózkodási engedélyhez a 2010 óta felívelő befektetési programok keretében. Bár Magyarországon már 2017-ben megszűnt a letelepedési üzlet, még így is dobogós volt a 2010 és 2019 közötti adatok alapján: minden negyedik uniós letelepedési engedélyt Magyarország bocsátotta ki.