Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy gondolom, hogy a vasárnapi választások után megválasztandó magyar kormány továbbra is érdekelt lesz a legnagyobb kétoldalú projektünkben, az új paksi atomerőmű megépítésében, amelyet ráadásul az orosz állam állami hiteléből finanszíroznak, kedvező feltételekkel - mondta Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet a Ria Novosztyi hírügynökségnek. 

A Fidesz-KDNP a választási kampányban mindvégig egyértelművé tette, hogy az Oroszországgal folytatott energetikai együttműködést nem szabad szankciókkal sújtani, mert az létfontosságú Magyarország gazdasága és jóléte szempontjából. Az orosz energiaforrások nélkül Magyarország gazdasága egyszerűen megbénulna: a földgáz 80, az olaj 55 százaléka érkezik Oroszországból. A magyar kormány az Oroszországgal való energetikai együttműködés minden formáját egy csomagnak tekinti, amely magában foglalja a Mol-csoport orenburgi olaj- és gázmező fejlesztését is.

Nem tudok arról, hogy a magyar kormány bármilyen módon kommentálta volna a rubelre való átváltásról szóló döntést - mondta a nagykövet az interjúban. Tudom azonban, hogy e kérdésekről a magyar MVM tárgyal, amelyik a hosszú távú gázszerződést kötötte a Gazprom exporttal. Feltételezem, hogy amint a szerződő felek úgy gondolják, hogy ez lehetséges, be fogják jelenteni a konzultációk eredményét - fogalmazott Jevgenyij Sztanyiszlavov.

Szavai szerint a honfitársai nehézségekbe ütköznek, amikor helyi bankokhoz fordulnak számlanyitásért; különösen sok ilyen eset fordult elő, miután a magyarországi Sberbank engedélyét visszavonták, és sok orosz ügyfél más bankok szolgáltatásait próbálta igénybe venni.