Volkov szerint Navalnijt több szakorvos is megvizsgálta még kedden. Más forrásból tudható, hogy idegsebész, nefrológus (veseszakértő) és neurológus is látta.

A kórházi vizsgálat engedélyezését Volkov azzal hozta összefüggésbe, hogy Navalnij követői vasárnap országos tiltakozást hirdettek meg szerdára. Közölte, hogy a vizsgálat eredményét csütörtökön az elítélt ügyvédjeinek közvetítésével kiadták a politikus kezelőorvosainak.

Orvosai a leletek mérlegelése után a Mediazona ellenzéki portálon közzétett közös felhívásban arra kérték Navalnijt, hogy fogadja el a kompromisszumot, és haladéktalanul fejezze be az éhségsztrájkot, amely károsíthatja az egészségét, és a halálát is okozhatja. A közleményt Jaroszlav Asihmin általános orvos, Alekszej Erlih aneszteziológus, Vszevolod Surhraj idegsebész, Andrej Plotnyikov neurológus és Anasztaszija Vasziljeva szemész, az Orvosok Szövetsége szakszervezet vezetője írta alá - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.

Az ellenzéki politikus március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban.

Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.