Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új adó révén egy év alatt 280-290 millió euróval duzzadhatna az államkassza; Igor Matovič (OĽaNO) már a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaftot is tájékoztatta a tervezetről.

Amennyiben a kormány jóváhagyja az adót, a parlamentben rövidített eljárás keretében tárgyalhatják meg az implementálását. Matovič azt szeretné, ha már júniusban működne az új rendszer - olvasható a portálon.

A pénzügyminiszter kiemelte, amennyiben a kormány elfogadja a javaslatot, úgy az üzemanyagárak emelkedését is meg lehetne gátolni.

A szlovák olajipari cég az utóbbi hónapokban a világpiaci árnál kb. 30 dollárral olcsóbban kapta az orosz olajat, amiből havi 100 millió eurós többletbevétele keletkezett, és a kőolajfinomító szerint így lehetnek a szlovák üzemanyagárak a legalacsonyabbak között az EU-ban – írja a VG.

Mint azt lapunk megírta: az elmúlt hetekben az Európai Unió által tervezett orosz olajra kivetendő embargó miatt szakértők kritizálták a magyar kormányt és a Mol-csoportot is, mondván, hogy a finomítók átállítása másfajta alapanyagra nem jelent akkora kihívást, csak a magas profitokat veszélyezteti.