A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy

  1. Aliser Uszmanovról,
  2. Pjotr Avenről
  3. és Viktor Rasnyikovról

van szó, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség - írja a portál.

A célzott büntetőintézkedések érvényességét félévente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. Az EU-tagállamok képviselői szeptember 7-én vitatják meg a kérdést. A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség.

Lefoglalt jacht

Uszmanov és Aven február végén, az ukrajnai invázió megindítását követően került a jegyzékbe. Uszmanovtól a korlátozások nyomán már lefoglaltak egy hatszázmillió dollár értékű jachtot, amely sajtóhírek szerint a legnagyobb a világon. Az üzletembert egyébként az orosz elnök egy kedvenc oligarchájaként tartják számon.

Rasnyikov ellen márciusban rendeltek el szankciókat, ő az Oroszország egyik legnagyobb adózójának számító Magnyitogorszk Vas- és Acélművek (MMK) tulajdonosa és igazgatótanácsi elnöke.

E három személy eltávolításán felül a magyar kormány egyfajta mentességet szeretne elérni, hogy a humanitárius szervezetek együttműködhessenek egyes, korlátozás alá vont orosz bankokkal.

- írja a lap.

A brüsszeli folyosókon egyesek úgy spekulálnak, hogy Magyarország ezzel pusztán nyomást akar gyakorolni a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott EU-s források mielőbbi folyósítása érdekében.