Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Laurence Tribe és Jeremy Lewin alkotmányjogászok szerint Joe Biden elnök és a Kongresszus jogosult arra, hogy megkezdje annak a közel 100 milliárd dollárnak (34 775 milliárd forintnak) az elutalását Ukrajnának, amelyet az orosz központi bank az Egyesült Államokban tartott devizatartalékai részeként, az ukrajnai kiprovokálatlan invázióra válaszul hozott szankciókkal lefoglaltak.

"Ezek az eszközök már be vannak fagyasztva a Federal Reserve-nél és más bankoknál, köszönhetően a pénzügyminisztérium szankcióinak, amelyek tiltják az orosz központi bankkal folytatott tranzakciókat. Mivel az oroszok által elkövetett új atrocitások egyre inkább esélytelenné teszik a szankciók feloldását, ezeket a pénzeszközöket gyakorlatilag határozatlan időre lefoglalták" – írták a New York Times-ban megjelent cikkükben a szakértők, akik szerint így ezt a pénzt elutalhatná az Egyesült Államok az ukrán államnak.

A két elemző felhívja a figyelmet, hogy a bucsai mészárlás, valamint más háborús bűnökről szóló jelentések alapján nem lehetnek erkölcsi aggályok, hogy a lefoglalt orosz állami vagyont az ukrán kormány rendelkezésére bocsássák.

Ez a leggyorsabb módja lenne az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás növelésének úgy, hogy az amerikai adófizetőket nem terhelik tovább. Tribe és Lewin szerint ez egyúttal erőteljes jelzést küldene arról is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy "még a világ leghatalmasabb államai is fizessenek háborús bűneikért."

Megjegyzik, hogy az Egyesült Államok ezt már számos alkalommal megtette a múltban. George W. Bush elnök 2003-ban 1,7 milliárd dollárnyi, amerikai bankokban elhelyezett iraki pénzt foglalt le, és azt az utasítást adta, hogy a pénzt az iraki népnek nyújtott segélyre és az országban a terrorizmus áldozatainak kártalanítására használják fel. Tíz évvel ezelőtt a kongresszus hasonló hatáskörrel élt, amikor a befagyasztott iráni központi banki eszközöket, majd azokat olyan irániak családjai számára bocsátotta rendelkezésre, akiknek rokonait terrortámadásokban ölték meg.

Tavaly februárban a Biden-kormányzat megkezdte a megszűnt afgán központi bank mintegy 7 milliárd dollárnyi eszközének likvidálását, amelynek felét afgán humanitárius erőfeszítésekre, másik felét pedig a 9/11-én megölt vagy megsebesült személyek hozzátartozói által benyújtott perekben hozott bírósági ítéletek kártérítéseire költötte el.

"Mivel a szóban forgó tartalékok orosz állami tulajdonban vannak - ellentétben az oligarchák vagyonával -, nem védi őket a jogrendszerünk által a magántulajdon számára biztosított szokásos védelem. Az Ötödik Kiegészítés garanciája a tulajdon megfelelő eljárás nélküli kormányzati lefoglalásával szemben csak magánszemélyekre vonatkozik - külföldi kormányokra nem" – írták jogi elemzésükben.

"A jogrendszerünk által biztosított jogkörök bevetésével rendelkezünk azokkal az eszközökkel, amelyekkel segíthetünk Ukrajna bátor népének túlélni és legyőzni Putyint. Valódi igazságszolgáltatás lesz a jog szerint, ha ezt úgy tesszük meg, hogy a saját kincsét fordítjuk ellene" – összegezte a helyzetet Laurence Tribe és Jeremy Lewin.