Egymásnak estek az orosz közösségi médiában azok, akik szerint borzalmas ötlet volt Arhangelszk városától, hogy létrehozott egy katonai játszóteret, amelyben katonai teherautók, tankok, harci repülők és más hasonló járművek fából készült változatában játszhatnak a gyerekek - írta a Moscow Times. Az ötletgazdák a patrióta nevelés eszközét látják a művükben.

A Szilovicsok névre keresztelt sajátos orosz "Disneylandben" egészen mást lát Ilja Varlamov népszerű blogger és aktivista. Szerinte semmi köze a patriotizmushoz, pusztán arra való, hogy már gyerekkorban kialakítsa az emberekben a háború iránti vonzódást. Az alkotók azzal válaszolnak erre, hogy egyrészt Varlamov a liberális ellenzéki Alekszej Navalnij embere, másrészt akinek nem tetszik, ne vigye oda játszani a gyerekét.

A Szilovicsok a második világháborús szovjet győzelem 75 évfordulójára emlékeztet - mondta Szvetlana Vlaszova, az arhangelszki katonai-patrióta klub vezetője. Az elnevezés egyébként a szilovik szóból származik, amely a kormányzati bürokrácia tagjaként dolgozó katonára vagy titkos szolgálati emberre, tágabban, az erős emberekre utal.

Az utóbbiak között első helyen áll Oroszországban Vlagyimir Putyin államfő, aki egyebek mellett tavaly kezdeményezte, hogy a patrióta hagyományok oktatása kerüljön be az iskolák tanrendjébe. Szintén 2019-ben az orosz állami televízió elindított egy csatornát, amely a nap 24 órájában, heti hét napon át második világháborús témájú filmeket sugároz. Eközben egymás érik a hírek arról, hogy katonai uniformisba öltöztetett iskolásokat masíroztatnak az utcán makett fegyverekkel a kezükben.