Az orosz hadsereg immáron több mint ezer, azaz 1000 harckocsit vesztett az Ukrajna ellen indított inváziója során - idézi a Moscow Times az Oryx hírszerzési blog adatait, amely a felek eszközveszteségeit igyekszik nyomon követni. Az Oryx a kilőtt, elfoglalt és elhagyott tankokat is számon tartja a nyilvánosan elérhető adatok alapján. E szerint a több mint ezer tankot 50 nap alatt sikerült elveszteniük az oroszoknak.

A veszteségek hullámzóak voltak a harcok alatt - mondja Jakub Janovszkij, az Oryx egyik adatgyűjtője. A háború első hónapjában elképesztő mennyiségű harckocsi és más jármű maradt a harctereken, mivel az oroszok nagy területeket akartak megszerezni és ezért szétszóródtak az erőik.

Nyugati kézi tanklyukasztók

Az ukrán katonák hordozható nyugati tankelhárító eszközöket használtak az előretörő orosz hadoszlopokkal szemben, amelyekben sok harckocsi volt. Ekkoriban Kijev környékén folyt nagy csata. Az Oryx összesen 1012 orosz tank elvesztését dokumentálta.

Ezek közül 34-et elhagyott a személyzete. Ez magas arány - mondja Rob Lee katonai szakértő -, amit a rossz tervezéssel és logisztikai szervezéssel magyaráz. Ez akár az üzemanyag kifogyásához is vezethetett. Emellett sok tank kisebb sérüléseket szenvedett vagy technikai problémák adódtak velük. Ezek könnyű célponttá váltak.

Konzervatív becslés

A brit International Institute for Strategic Studies becslése szerint az orosz hadseregnek az invázió előtt 2800 aktív használatban lévő és tízezer háború esetére lezsírozott harckocsija volt. A háború elején 2016-os változatú T-72B3-ek és T-80BVM-ek voltak jelen a harctereken, majd egyre inkább átvették ezek helyét a régebbi változatok - mondja Jankovszkij. Az elvesztett tankok harmadát még a szovjet időkben gyártották.

A szakértő szerint a becslésük konzervatív, a tényleges veszteség, akár 30 százalékkal magasabb lehet annál. Ezt támasztja alá, hogy az állóháború kialakulásával csökkent az elérhető információ mennyisége a technikai veszteségekről. Az ukrán hadsereg - minden bizonnyal nagyvonalú - becslése szerint az oroszok 2077 tankot vesztettek eddig a háborúban. Az oroszok nem számolnak be saját veszteségeikről.

Amerikai hírszerzési források viszont épp most számoltak be arról, hogy újabb fegyverbeszerzéseket terveznek, méghozzá Észak-Koreából.