Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán elnök az ország keleti részét sújtó katonai feszültségről elmondta, hogy nagy a háború kockázata, de még nagyobb lenne, ha reagálnának a térségben tevékenykedő erők provokációira.

Szavai szerint nem tudja, mi Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, éppen ezért szeretne találkozni vele. Az biztos, hogy Ukrajna katonai konfliktus helyett diplomáciai megoldást kíván, és biztonsági garanciákat.

Ez az új megállapodás sürgetően szükséges, mert a globális biztonsági rendszer vészesen törékeny, szabályai nem működnek, és az a veszély fenyeget, hogy a nemzetközi közösség megfeledkezik a 20. században elkövetett hibákról - fejtette ki az ukrán államfő.

Erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, valamint az Európai Unió, Németország és Törökország részvételével kell csúcstalálkozót tartani minél hamarabb - közölte az elnök az MTI szerint.

Ukrajna "jó kezekben van" és megvédi magát, lakossága pedig "nem pánikol" - mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. Egyben több támogatást kért országa nyugati partnereitől, kiemelve, hogy a fegyverszállítmányok nem "adományok" Ukrajnának, hanem hozzájárulás az európai és a nemzetközi biztonsághoz.

Azzal kapcsolatban, hogy Németország nem hajlandó fegyverekkel segíteni az ukrán hadsereget, Zelenszkij köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek "szavakkal, gesztusokkal és tettekkel is támogatták Ukrajnát", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok nem mutatnak egyértelmű elkötelezettséget országa védelme mellett.

Az ukrán NATO-tagság kérdésének kezelését sem tartja megfelelőnek. Az ukránok "őszinte válaszokat" várnak nyugati partnereiktől arra, hogy hazájuk elnyerheti-e a tagságot a szövetségben.

"Ha nem mindenki akar ott látni minket, akkor mondják meg - jelentette ki az elnök. Arra viszont ne számítson senki, hogy Ukrajna beletörődik abba, hogy tartósan "ütközőzóna" lesz a Nyugat és Oroszország között - mondta Zelenszkij.