A szervezet szerint az Ukrajnában harcoló orosz erők az ország keleti részén, Harkiv régióban hesználták ezeket az aknákat, amelyeket március 28-án ukrán tűzszerészek találták meg - írja a CNN.

"Oroszországról ismert, hogy rendelkezik ezekkel az újonnan telepített taposóaknákkal, amelyek 16 méteres hatótávolságon belül válogatás nélkül ölhetnek és csonkíthatnak meg embereket" - közölte a HRW, hozzátéve, hogy Ukrajna nem rendelkezik ilyen típusú eszközökkel.

Steve Goose, a Human Rights Watch fegyverzeti igazgatója szerint "ezek a fegyverek nem tesznek különbséget a katonák és a civilek között, és évekre halálos örökséget hagynak maguk után"

Az 1997-es nemzetközi aknatilalmi egyezmény átfogóan tiltja a gyalogsági aknák használatát, gyártását, felhalmozását és szállítását. Oroszország nincs a szerződéshez csatlakozott 164 ország között.

"Az, hogy Oroszország Ukrajnában gyalogsági aknákat használ, szándékosan semmibe veszi az e fegyverek használatát tiltó nemzetközi normát" - tette hozzá Goose.

A CNN az orosz védelmi minisztériumtól kért választ a jelentésre.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.