Andrij Melnyk berlini ukrán nagykövet a Bildnak elmondta: "Ma Enerhodar városában az orosz csapatok ideiglenesen megszállták Európa legnagyobb atomerőművét. Az már nem a mi irányításunk alatt áll." - derül ki az Euronews cikkéből.

Dmytro Orlov, a város polgármestere a Telegram-csatornáján jelentette, hogy "hangos lövések hallatszanak a városban". Orlov szerint a harcok a város külterületén zajlottak.

Ha a hat energiablokkal rendelkező atomerőmű orosz kézen marad, az jelentősen korlátozhatja Ukrajna energiaellátását. Az atomerőmű termeli Ukrajna villamosenergiájának negyedét. Több százezer ember már most el van vágva az energiaellátástól - írja a német lap.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa csütörtökön napközben határozatot fogadott el, felszólítva Oroszországot, hogy "azonnali hatállyal szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények körüli harci cselekményeket". Az orosz csapatok akkor az erőmű dolgozóinak otthont adó Enerhodar város felé nyomultak előre, amelynek a polgármestere szerint lövöldözés történt egy polgári ellenőrzőpontnál.

Ukrajnában tizenöt atomreaktor van, négy működő atomerőműben és több más létesítményben. A 2000-ben bezárt csernobili atomerőmű a múlt héten orosz ellenőrzés alá került. A körülötte folyó harcok nyomán a gammasugárzás a szokásos szint hússzorosára emelkedett, ezt szakértők a felvert radioaktív pornak tulajdonították

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.