A csernobili atomerőművet lefedő szarkofág az Ukrajnát és Fehéroroszországot elválasztó határ mentén fekszik, a területet csütörtök délutánra, véres harcok árán elfoglalták az északról érkező orosz csapatok. A zóna felügyeletéért is felelős Ukrajna atomenergia-ügynöksége szerint, lényegesen megnőtt az egykori erőmű körül mérhető sugárzás

Az ügynökség nem közölt pontos számokat, de szakértőik feltételezése szerint az aggasztó adatokat a megnövekedett katonai aktivitás idézte előtt. Az áthaladó tankok és harckocsik valószínűleg megbolygatták a szunnyadó talajt, és így egy sugárzó porfelhő alakult ki a szarkofág körül. Az uniós Közös Kutatóközpont által működtetett, környezeti sugárzást nyomon követő térképen egyelőre nem látszik közvetlen adat.

Utoljára 2016-ban volt nagyobb léptékű előrehaladás a 1986-os katasztrófa felszámolásában. Akkor a világ eddigi legnagyobb mozgatható acélszerkezetét, egy úgynevezett új biztonsági konténer (NSC) pajzsot helyeztek az eredeti betonszarkofág fölé.

A pajzs majdnem 110 méter magas, és 257 méter hosszúságban fedi le a bomlásnak indult betonkoporsót. Az reaktornál körülbelül 3000 ember, köztük külföldi specialisták is azon dolgoztak, hogy eltávolítsák a 4-es reaktorban mai napig izzó 200 tonnányi sugárzóanyagot, és előbb utóbb lebontsák az ennek kordában tartására felhúzott betonszerkezetet.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.