Az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsát tíz legújabb fejlesztésű Switchblade drónt, miután korábban már döntöttek arról, hogy a régebbi változatból szállítanak - írja Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Az új fegyverekre páncélelhárító robbanófejet szerelnek, úgyhogy az orosz tankokra rossz napok jöhetnek, ha Ukrajnában lesznek ezeknek a drónoknak a megjelentése idején.

A Switchblade-600-asokat az új, 300 millió dolláros  támogatási csomag részeként fogja szállítani az USA - ebben a pakkban az élet kioltására alkalmas fegyvereket ad Ukrajnának az Egyesült államok. Az a terv, hogy az átadandó eszközöket ezúttal nem a raktárkészletből biztosítják, hanem a gyártóktól vásárolják.

A washingtoni kormány március közepén jelentette be, hogy a dróntípus előző változatából 100 darabot szállítanak Ukrajnának, még a 800 millió dolláros fegyverszállítási csomag részeként. Ezeket az amerikai hadsereg raktáraiból biztosítják.

A régi Switchblade-300-as változat súlya két és fél kilogramm, és teherautók, illetve gyengébb páncélzatú lövész katonákat szállító harcjárművek ellen lehet bevetni őket. Tíz kilométert képesek megtenni negyed óra alatt, mielőtt lecsapnának áldozatukra.

A fejlettebb változat súlya 23 kilogramm, negyven kilométerre repül és 40 percig képes a levegőben maradni, mielőtt támad. A drón táblagépalapú, távolról vezérelhető tüzelési rendszerrel rendelkezik. Az amerikai hadseregben repülő vadászpuskának hívják ezt a dróntípust, amit korábban Afganisztánban, a tálibok ellen vetettek be először. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.