Egy mostanra törölt Weibo-bejegyzés szerint a Horizon News, amely a kínai állami tulajdonú Beijing News alatt működik, véletlenül közzétette a szerkesztő cenzúrautasításait. Az újság egy, a helyzetről szóló tudósításában benne maradt egy szövegrész amely arról szól, hogy nem lehet közzétenni az Oroszország számára kedvezőtlennek vagy a Nyugat számára pozitív kommentárokat és beszámolókat - írja a Yahoo News.

A poszt a jelek szerint kedd reggel élesedett, és bár nagyon gyorsan törölték, több felhasználónak sikerült képernyőfotót készíteni az üzenetről. A hírhamisítási felszólítást pedig különböző online platformokon gyorsan el is kezdték terjeszteni, mielőtt az eredeti Weibo-posztot törölték volna.

Kínának és Oroszországnak nincs hivatalos katonai szövetsége. Gazdasági kapcsolataikat azonban az elmúlt években megerősítették, és fő kereskedelmi partnerekké váltak. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csinping kínai kommunista vezető a pekingi téli olimpia előtt találkozott és állapodott meg intenzívebb gazdasági együttműködési lehetőségekről.

A Gazdasági Komplexitás Megfigyelőközpont (OEC) adatai szerint 2021 szeptemberében Peking számítógépeket, fűtőgépeket, autóalkatrészeket, telefonokat és elektromos fűtőtesteket szállított Moszkvába. Moszkva cserébe finomított kőolajat, szénbrikettet, fűrészárut és gázturbinákat exportált a kommunista országba.

Kína is finom szankciókat alkalmaz

Oroszország, amely csütörtökön indította meg Ukrajna elleni invázióját, most egyre több kormány szankcióival néz szembe. De míg a világ nagy része elítélte Oroszországot az Ukrajna elleni akciói miatt, Kína még nem tette ezt meg nyilvánosan. De jelek már vannak arra, hogy ez változhat.

A Bloomberg úgy értesült, hogy Kína legalább két legnagyobb állami tulajdonban lévő bankja korlátozza az orosz árucikkek vásárlására irányuló finanszírozást. Pekingben ilyen nem történik a kommunista párt jóváhagyása nélkül, ami intőjel Oroszországnak: a nyugati szankciók részben kínai szereplőket is érinthetnek, ezért lépniük kell, hogy a világkereskedelemből ne essenek ki. Az Industrial & Commercial Bank of China Ltd. offshore egységei leállították az amerikai dollárban denominált hitellevelek kibocsátását orosz nyersanyagügyletek finanszírozására. A jüanban denominált orosz késztermék vásárlásokra ezek még mindig rendelkezésre állnak néhány ügyfél számára, a felsővezetők jóváhagyásától függően.

A Bank of China szintén korlátozza az orosz nyersanyagok finanszírozását saját kockázatértékelése alapján - mondta egy másik személy. Bár állítólag a hitelintézet még nem kapott kifejezett iránymutatást Oroszországgal kapcsolatban a kínai szabályozó hatóságoktól.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.