A Nyugatnak nem érdeke az ukrajnai béke és haladás. Az ukrán emberek élete nem számít önöknek. Az ukrajnai konfliktust önök nem akarják kezelni. Zelenszkij bábkormányának hatalomban tartása az önök egyedüli célja, arra azért van szükségük, hogy vele gyakoroljanak nyomást Oroszországra - fogalmazott Gennagyij Gatilov, Oroszország genfi ENSZ-nagykövete.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben újságíróknak elmondta: a gazdasági szankciók önmagukban nem elegendőek, Ukrajnának katonai támogatásra is szüksége van.

Azt kérjük, hogy zárják le az ukrán légteret az oroszok elől. Ha nincs meg az akarat erre, akkor meg adjanak harci gépeket. Nem fair ez a kérés? - kérdezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Euronews szerint.

Az Egyesült Államok és Európa, illetve a NATO nem akarnak semmilyen katonai részvételt az ukrajnai háborúban, Ukrajna nem NATO-tagállam. A szankciók fokozásában gondolkodnak.

"A fontos szereplőket akarjuk megcélozni, Putyin környezetét. Azt akarjuk, hogy Putyin és az elnök körüli orosz oligarchák érezzék a nyomást" - közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Az orosz polgárok már érzik a szankciók hatását: egy hét alatt jelentősen növekedtek az árak, egyre több nyugati kereskedelmi cég függeszti fel termékeinek oroszországi forgalmazását, egyre többen kezdenek gondolkodni az Oroszországból való távozáson.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.