Az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország két képviselője törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amely eltörölné a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezés korhatárát – adta hírül a BBC és a Reuters. Ez a korhatár orosz állampolgárok esetén jelenleg 40, külföldieknél 30 év, mindkét esetben ennél idősebbek is beléphetnének hivatásos szolgálatra, ha a törvényjavaslat átmegy a Dumán. Az indoklásban természetesen szó sincs az Ukrajnában dúló háborúról, ehelyett a 40-45 éves jól képzett és tapasztalt szakemberek hasznosságát ecsetelik a javaslattevők, akik képesek kezelni a precíziós fegyvereket.

Szakértők szerint azonban arról van szó, hogy az orosz vezetés úgy akar új katonákat a donbaszi darálóba küldeni, hogy elkerülje a mozgósítást, ami riadalmat kelthetne a társadalomban, amelyhez a hivatalos médiát megkerülve azért eljutnak az egyre szaporodó áldozatokról tudósító hírek. Az orosz hatóságok utoljára március 25-én adtak egy adatot arról, hány orosz katona esett el a háborúban.

Az oroszok bajban vannak – állítja Gen Hodges nyugalmazott amerikai tábornok, az USA Európában állomásozó erőinek korábbi parancsnoka. Szerinte a Kremlnek egyre nagyobb nehézséget okoz, hogy eltitkolja a társadalom elől a valós áldozatok nagyságát.

Az orosz hadseregnek hiánya van gyalogos katonákból – mondta a hírt kommentálva Jack Watling, a brit RUSI védelmi kutatóintézet szárazföldi harcokra specializálódott munkatársa. Több emberre van szükségük ahhoz, hogy stabilizálják a helyzetüket a harctéren, amit nem tudnak gyorsan biztosítani, bár segít, hogy az országban a 18-27 évesek többsége átesik egy egyéves katonai szolgálaton, amely alatt kapnak egy kiképzést, amire később építeni lehet.