Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belarusz védelmi minisztérium Telegram-fiókján közzétett közleménye szerint az orosz légierő egységei vasárnap késő este érkeztek a belarusz repülőterekre. Helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 óra után a minisztérium közölte, hogy megkezdődtek a tervezett harci kiképzési feladatok.

Vjacseszlav Csausz, Csernyihiv kormányzója figyelmeztette a lakosokat, hogy a gyakorlatok miatt valószínűleg megszaporodnak a légiriadók. Belarusz a gyakorlatokat tisztán védelmi jellegűnek minősítette. Az országot az orosz csapatok bázisként használták a 2022 februárjában Kijev ellen indított sikertelen támadásukhoz - írja a The Guardian.

Rakétatámadás Zaporizzsja ellen

Oroszország az éjszaka folyamán támadást indított Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsja városa ellen, a regionális tisztségviselők szerint civileket sebesítettek meg és lakóépületeket romboltak le. Kijlo Timosenko, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője elmondta:

Az orosz megszállók rakétatámadást indítottak a regionális központ ellen. A rakéta egy ötemeletes épület mellett csapódott be. Öt ember, köztük két kilenc és 15 éves gyermek megsérült az üvegszilánkoktól. A gyerekek kórházba kerültek.

A krími Szevasztopol légvédelme aktív volt az ukrán drónok ellen - közölte az Oroszország által 2014-ben annektált terület Oroszország által kinevezett regionális kormányzója. Vasárnap óta az ukrán erők állásokat tartottak fenn a Bakhmutól északra fekvő Szoledarban. A hétvégén intenzív harcok folytak a donbászi front Kremina és Bakhmut szektorában is - közölte a brit védelmi minisztérium.

A dnyiprói halálos áldozatok száma elérte a 40-et

Hétfőre már negyvenre emelkedett a Dnyipróban egy lakótömböt ért orosz rakétatámadásban meghaltak száma - erősítették meg a Suspilne állami műsorszolgáltatónak ukrán illetékesek. Volodimir Zelenszkij elnök vasárnapi beszédében közölte, hogy az áldozatok között van egy 15 éves lány is. Vasárnap délutánig legalább 73 ember megsebesült, 39 embert pedig kimentettek.

A dnyiprói városi önkormányzat közölte, hogy 43 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. „Az emberek megmentésének esélye most már minimális. Azt hiszem, a halottak száma több tucatra tehető” - mondta Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere a Reutersnek

Putyin: Lendületet vett a különleges katonai művelet

Az Ukrajna-szerte végrehajtott rakétacsapásokért felelősséget vállaló orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy elérte célját. A minisztérium Telegramon közzétett közleménye szerint: „Minden kijelölt célpontot eltaláltak. A támadás célja megvalósult.” A dnyipro-i lakóépület elleni támadást azonban nem említették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami televíziónak azt mondta, hogy az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akció pozitív lendületet vett.

A dinamika pozitív. Minden a védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul

- mondta a Rosszija 1 állami televíziónak.

Lemondott a német védelmi miniszter

Közben Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn bejelentette lemondását. A lemondásról szóló döntésére azért került sor, mert Németországra nyomás nehezedik, hogy hagyja jóvá a Kijevnek nyújtott nemzetközi katonai támogatás növelését, és Németország védelmi képességeit megkérdőjelezték, miután egy közelmúltbeli hadgyakorlat során több Puma gyalogsági harckocsit kivontak a forgalomból.

Morawiecki: Berlin legyen határozott

A lengyel miniszterelnök arra szólította fel Berlint, hogy „mindenféle fegyvert” szállítson Ukrajnának, köztük harckocsikat is. „Németországnak határozott lépéseket kellene tennie, hogy segítsen a honvédők csapatainak megvédeni magukat az orosz invázióval szemben” - mondta Mateusz Morawiecki.

A parlamentben felszólaló kormányfő  burkoltan bírálta Olaf Scholz német kancellárt, amiért az vonakodik Kijevnek nehezebb fegyvereket szállítani:

Határozott lépéseket követelek a német kormánytól. Mindenféle fegyverek szállítására. A szabadságért és a jövőnkért folyó harc most is dúl, miközben csak beszélünk... A harckocsikat nem szabad raktárakban hagyni, hanem a kezükbe kell adni.