A döntést a lengyel államfő és a kormány közötti konzultáció előzte meg - írja az MTI lengyelországi tudósítója.

Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről - áll a közleményben. A lengyel kormány arra szólít fel más, MiG-29-essel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjon el.

A közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket. (Azért Mig-29-eseket adnának Ukrajnának, mert az ukrán katonák ahhoz az orosz technikához értenek.)

Lengyelország a Mig-29-eseket nem Ukrajnának szállítja. Ez összhangban van vezető lengyel politikusok álláspontjával, akik - reagálva Blinken kijelentésére -, többször leszögezték: a gépek ukrajnai szállításáról csakis a NATO keretében lehet döntést hozni.

Ezt az álláspontot megerősítette keddi esti, a varsói külügyi közlemény kiadásával szinte egyidőben Oslóban tartott sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. A norvég hivatali partnerével, Jonas Gahr Stor kormányfővel közös sajtókonferencián Morawiecki ismét aláhúzta: Lengyelország nem tehet semmilyen önálló lépést a támadó fegyverek ukrajnai szállítását illetően, mert nem részese az ott folytatott háborúnak.

A lengyel kormányfő azt is hozzátette: a háborúnak sem Lengyelország, sem a NATO a részese - írta az MTI.

Frissítés: az USA reagált

Az amerikai kormány szerint nem tartható a lengyel terv, amely szerint harci repülőgépeket szállítsanak Ukrajnának - írja a Guardian. A védelmi minisztérium szerint az a lehetőség, hogy a ramsteini légibázisról induló repülőgépek egy Oroszország által vitatott légtérbe repülnek, komoly aggodalomra ad okot a NATO számára. Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és a NATO-szövetségeseinkkel erről a problémáról és a logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható lenne - mondta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.