Oroszország védelmi minisztériuma a kedden ismét ultimátumot szabott az Ukrajna délkeleti részén fekvő Mariupol védőinek - írta meg az AL Jazeera. A stratégiailag kiemelt jelentőségű várost közel két hónapja támadják az oroszok, a bombázásokkal a város 90 százalékát már lerombolták.

A bejelentés alapján magyar idő szerint kedd délután 1 órakor nyitottak folyosót a magukat megadni kívánó katonáknak, akik 3-ig élhettek ezzel a lehetőséggel. Felszólították őket az "értelmetlen ellenállás" befejezésére, és azt mondták:

Mindenki aki leteszi a fegyvert, garantáltan életben marad [...] kivétel nélkül, fegyverek és lőszer nélkül.

Egy ehhez hasonló vasárnapi ultimátumra a védők nem reagáltak, de Denisz Smihal ukrán miniszterelnök elmondta, a város harcosai nem adják meg magukat. Az orosz erők szerint már akkor is csak egy maroknyi katonáról volt szó, akik állításuk szerint szombatra "teljesen megtisztították" a várost.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elismert donbaszi szakadárok egyik szóvivője, Eduard Baszurin a nap folyamán azt állította, hogy rohamosztagosaik benyomultak az Azovsztal acélműbe, és ki fogják szorítani a fennmaradó ukrán csapatokat.

Mariupol végnapjai

A területet védő tengerészgyalogosok egy héttel korábban azt mondták, az lehet az utolsó napjuk, mivel rövidesen minden lőszerük el fog fogyni. Az orosz blokád miatt gyakorlatilag lehetetlen bármit is bejuttatni Mariupolba, a lakosság víz, elektromosság és élelem-utánpótlás nélkül igyekszik túlélni. Az ukrán vezetés szerint akár 20 000 civil is meghalhatott már a helyi harcokban.

Mariupol városi tanácsa szerint legalább 1000 civil rejtőzködik a hatalmas acélgyár alatti óvóhelyeken, felettük hatalmas épületekkel, kohókkal és vasúti sínekkel. Oroszország azt kommunikálta, hogy nincsenek ott nők, gyerekek és más civilek, és felszólította Kijevet, hogy a "józan ész" nevében, parancsolja meg katonáinak a fegyverletételt.