Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Valerij Geraszimov, a hadsereg főparancsnoka közvetlenül beavatkozik az Ukrajnában zajló orosz offenzíva irányításába, ami arra utal, hogy Putyin elégedetlen az eddig elért eredményekkel és erősen ráncolhatja a szemöldökét - írja a BBC egy amerikai katonai forrásra hivatkozva. A neve elhallgatását kérő informátor szerint a Putyin és Geraszimov az alsóbb szintekre tartozó taktikai döntésekbe, például a donbaszi csapatmozgásokba is beleszól.

A titokzatos forrás cáfolta, hogy Geraszimovot háttérbe szorították volna, illetve hogy néhány héttel ezelőtt megsebesült, amikor az ukrajnai fronton saját szemével tekintette át a helyzetet. A nyugati szakértő szerint a hadsereg parancsnoka továbbra is utasítja az alárendeltségébe tartozókat, azaz Geraszimov él és végzi a munkáját.

A háború másik fontos híre, hogy az ukrán vezetés láthatóan feladta Maiupol már hetekkel ezelőtt reménytelenné vált védelmét. Az ENSZ közvetítésével sikerült megállapodniuk az oroszokkal, hogy 53 súlyosan és 211 könnyebben sérült katonát kimenekítenek az oroszbarát szeparatisták által korábban elfoglalt területre, ami kőhajításra van a kikötővárostól, majd később fogolycserében orosz hadifoglyokkal kicserélik őket.

A Mariupolt védő ukrán erők a háború első napjától harcolva közel három hónapig tartották magukat, amivel a kijevi vezetés szerint teljesítették a kötelességüket, és most már az a fontos, hogy élve megmeneküljenek. Az utóbbi hetekben a körülzárt Azovsztal acélgyárba szorultak vissza, amely majdnem akkora, mint a Budapest Kispest kerülete, és úgy építették az 1930-as évektől kezdve, hogy kibírjon egy atomcsapást. Azt nem tudni, hogy a sebesültek kimenekítése után hányan maradtak még az üzem labirintusaiban és alagútjaiban, de azt igen, hogy beleegyeztek a fegyverletételbe.